Overmars geeft talmend Oranje zelfvertrouwen

Het nieuwe Oranje oogde gisteravond op Malta lange tijd flets, maar kreeg door een spurt in de tweede helft de kleur op de kaken terug....

PAUL ONKENHOUT

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

RABAT

Met een hattrick schoot hij de talmende ploeg in de tweede helft te hulp en nam hij de spanning weg die voor rust onneembare blokkades had opgeworpen. Omdat Seedorf aansluitend met een doelpunt de Maltezers op de tribunes die apen immiteerden, de mond snoerde, eindigde het duel met strelende cijfers, 0-4, na een zwartgallig begin.

De volgende uitdager van het Nederlands elftal is Noorwegen dat volgende maand voor een enerverend alles of niets-spel naar Rotterdam komt. Oranje deed twee jaar geleden een goede ervaring op met een kwalificatieduel dat moest worden gewonnen. In Rotterdam werd Engeland met 2-0 verslagen waardoor de weg naar het WK in de Verenigde Staten kon worden ingeslagen.

Pas tegen de Noren zal de kracht aan het licht komen van het elftal dat gisteren een groot aantal sleetse plekken vertoonde. De kans is groot dat een extra hindernis moet worden genomen, een beslissingsduel in Liverpool op 13 december tegen een andere 'slechte' nummer twee.

De meest besproken Ajacied van de laatste weken, Kluivert, is niet oproepbaar tegen de Noren en dat zal Hiddink die voortdurend zoekende is naar aanvallers die voldoen, pijn doen. De aanvaller zal worden geschorst omdat hij, althans volgens de Deense scheidsrechter Nielsen, in de tweede helft zijn bewaker Woods besprong en een gele kaart kreeg. In de kwalificatiereeks was Kluivert eerder in Minsk tegen Wit-Rusland al gewaarschuwd, waardoor automatisch een schorsing volgt.

De man die gisteravond vóór Kluivert speelde, Mulder, kwam gisteravond in het overbevolkte centrum niet uit de voeten. Hij trof het bovendien niet, en dat gold ook voor de andere aanvallers, dat Nielsen de hakkende Maltezers veelal het voordeel van de twijfel gaf.

Mulder was de zevende centrale aanvaller die door Hiddink in zeven interlands vanaf de aftrap naar het front werd gestuurd. Ook op andere gebieden is de lijn van Hiddink allesbehalve consistent te noemen, maar tot uitschakeling heeft dat nog niet geleid en juichend nam hij gisteravond op Malta na afloop het applaus van de Nederlandse supporters in ontvangst.

De loopbaan van Hiddink bij het Nederlands elftal werd gered door Overmars, een speler die er dit seizoen steeds vaker blijk van geeft meer te kunnen dan hard rennen. Drie maal scoorde hij met de rechtervoet, twee keer als linkerspits, eenmaal als aanvaller ter rechterzijde, na een tactische zet van Hiddink die Helder in het elftal had gebracht en Mulder naar de kant haalde.

De openingstreffer waarvan zo'n geruststellende werking uit ging, maakte hij na 53 minuten op eigen kracht. Overmars draaide weg van Zammit en Buhagiar en passeerde doelman Cluett met een laag schot in de linkerhoek. Een hoekschop van Witschge was de inleiding voor zijn tweede treffer. Kluivert kopte de bal door, Ronald de Boer zette voor, Overmars schoot van dichtbij in.

Aan een vakkundige ingreep van Witschge dankte hij zijn derde doelpunt. De oud-Ajacied veroverde de bal aan de linkerkant, danste langs Zammit en vond Overmars met een voorzet, 3-0. De hoop op een goede afloop hadden de Maltezers op dat moment al lang niet meer. Toen na rust de benen de opdrachten van de geest niet meer konden uitvoeren, kwam aan het licht dat kleine landen nog wel degelijk bestaan.

De ploeg die de Tsjechen in het Ta'Qali-stadion op 0-0 had gehouden, hield het gisteren na 45 minuten voor gezien. Een vierde doelpunt van Overmars werd voorkomen door Zammit die op de doellijn een schot keerde. Een schot van Seedorf trof wel doel, nadat Ronald de Boer zijn voormalige ploeggenoot had gevonden. Nul-vier, keurige stand en vergeten was de manier waarmee het technische en conditionele overwicht voor rust was verkwanseld.

In het elftal stonden slechts twee spelers, Ronald de Boer en Seedorf, niet op hun eigen positie, maar gestroomlijnd oogde het Nederlands elftal in de eerste helft geen moment. Het belang van het duel leek niet tot de internationals te zijn doorgedrongen. Lukraak aanvalsspel leidde tot niets en de potsierlijke Maltezer doelman Cluett werd niet eenmaal beproefd.

Zelden tevoren had de nationale ploeg zo veel weg van Ajax, en zelden werd tegen een onbeduidende tegenstander zo lusteloos gespeeld. Als de spelers Ajax-trainer Van Gaal uit het oog hebben verloren, blokkeert de geest en weigert het lichaam, dat werd maar weer eens bewezen.

Het ergst was Reiziger er aan toe in het Ta'Qali. De rechtsback was er voor verantwoordelijk dat Malta in de openingsfase twee maal de vuist kon ballen. Na een voorzet van Buhagiar die achtereenvolgens Overmars, Witschge en Numan zijn hielen liet zijn, duwde Reiziger de elleboog in de ribbenkast van Agius. De verraste scheidsrechter Nielsen had alle reden om Malta een strafschop toe te kennen, maar schoot Oranje in de eerste minuut van de wedstrijd te hulp.

Agius, de enige aanvaller in de ploeg, was in dubbel opzicht slachtoffer. Oplappen baatte niet en zijn wedstrijd eindigde op een brancard, een tweede bewijs dat Reiziger de spits wel degelijk te grazen had genomen.

Onwaarschijnlijk genoeg moest niet Cluett, maar Van der Sar lange tijd het meest op zijn tellen passen. In de achtste minuut leidde balverlies van Reiziger bijna tot een eigen doelpunt van Numan. Aansluitend doken Brincat en Busuttil dreigend voor Van der Sar op.

Beproefd werd het Nederlands elftal in de tweede helft niet meer. Hiddink keek toe en zag dat het goed was toen Overmars aan zijn drieluik begon. Het Ta'Qali werd er stil van, maar het bestuderen van de videoband van Malta - Nederland zal in Noorwegen een aanmerkelijk opgewekter stemming tot gevolg hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden