Overloopgebied Biesbosch door prins geopend

Met het doorgraven van een laatste stukje dijk heeft prins Willem-Alexander woensdag het overloopgebied en natuurontwikkelingsproject de Kleine Noordwaard in de Brabantse Biesbosch geopend....

De (Bergsche) Maas en Rijn (Merwede) zijn daardoor sinds woensdag verbonden. Bij hoogwater is de veiligheid van het achterliggende gebied (Dordrecht en Gorinchem) gegarandeerd.

Voor het project moesten tien gezinnen en enkele landbouwbedrijven de Kleine Noordwaard verlaten. Voor het landbouwgebied komt 600 hectare natuur in de plaats.

Volgens minister Verburg van Natuur en Landbouw veranderen de landbouwpercelen met rechte sloten de komende tijd in moerassen met slingerende geulen. De aardappel en suikerbiet maken plaats voor watervogels zoals de roerdomp, de grote zilverreiger en de watersnip.

In de Kleine Noordwaard zijn geulen gegraven van meer dan 100 meter breed. Met 70.000 vrachtwagenladingen zijn eilanden aangelegd die kunnen dienen als vluchtplaats voor dieren bij hoogwater. Bovendien zijn de dijken verstevigd.

Het gezelschap kon het protest van bewoners van de Grote Noordwaard, die vermoedelijk hetzelfde lot wacht, zien op de wegen naar de Biesbosch: Wij moeten boeten voor droge voeten, is de gedeelde opvatting van de polderbewoners. Herman den Hartog woont in de Grote Noordwaard op het laagste plekje van de Biesbosch. Ondanks de onzekerheid blijft hij positief. Rijkswaterstaat beloofde hem schadeloosstelling en een nieuwe plek in de Biesbosch maar eigenlijk wil hij helemaal niet weg.

De bijeenkomst woensdag werd enigszins overschaduwd door een uitspraak van de Raad van State. De bestuursrechter oordeelde dat het vergelijkbare project Zuiderklip (400 hectare) in de Biesbosch moet worden stilgelegd omdat er ten onrechte geen milieueffectrapportage is opgesteld.

Volgens manager De Boer van het programma Ruimte voor de Rivier toont de uitspraak dat procedures zorgvuldig moeten worden doorlopen. Voor de bewoners betekent dat helaas lange onzekerheid, aldus De Boer.

(ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden