Overlevers van het zuiverste soort

Door Deedee Derksen..

Deedee Derksen

Binnenkort vertrek ik uit deze rubriek. Ik zal dit plekje missen. Tussen de verschrikkingen van het dagelijks nieuws uit Afghanistan, kon ik andersoortige verhalen kwijt. Over de weldadige werking van meloenen in een oorlogsgebied; over flirten in een streng islamitisch land, en over de bereiding van een schaap.

Naast de vele bemoedigende berichten van lezers, zijn er ook kritische reacties op de Volkskrant-website. Hoe durf ik vrolijke stukjes te schrijven over Afghanistan, waar zielige mensen wonen die dringend Nederlandse hulp nodig hebben? Als rijke buitenlander heb ik makkelijk praten, vindt een zekere Henk.

Ik raad Henk aan om eens langs te komen. Waarschijnlijk raakt hij betoverd – door het sprookjesachtige licht, de humor van de bewoners, maar vooral door hun ongeëvenaarde overlevingskunst.

Ze zien er misschien koddig uit: de groepen sjofele tulbandmannen die hier over de weg kachelen in hun gammele Toyota Corolla’s. Vergis je niet. Dit zijn overlevers van het zuiverste soort. In hun handen ben ik veiliger dan op welke militaire basis ook.

Westerlingen geven Afghanen een brevet van onvermogen. Afghanen zijn corrupte krijgsheren, dan wel Talibanfanaten die permanent oorlog voeren. Voor het gemak vergeten westerlingen dat ze zelf grotendeels verantwoordelijk zijn voor een oorlog of vijf in Afghanistan, waarvan eentje slechts zeven jaar geleden.

Ook nu is er werk aan de winkel voor het Westen. Reparatiewerk, wel te verstaan. Basiszaken als voedsel, onderdak en kleding zijn nodig. Het echte ontwikkelingswerk moet nog altijd beginnen. Maar als een ding duidelijk is: Afghanen weten zelf het beste wat ze kunnen gebruiken.

De komende winter zullen ongetwijfeld weer veel Afghanen sterven. Van de honger, uitputting en moedeloosheid. Maar veel meer Afghanen zullen overleven. Peuters, kleuters, opa’s en oma's zullen temperaturen weerstaan van min dertig graden Celsius. Zonder centrale verwarming, zonder warm water, zonder hout om een vuurtje te stoken. Ze zullen er waarschijnlijk zelfs grappen over maken.

Ik maak me uit de voeten. Zelfs met drie truien aan en een loeiende houtkachel betwijfel ik of ik een tweede Afghaanse winter overleef. Als rijke buitenlander heb ik de mogelijkheid om te overwinteren in warmer oorden, en die grijp ik met beide handen aan. Maar tot mijn vliegtuig vertrekt, ben ik van plan nog een paar vrolijke rubrieken te schrijven. Over Afghanen en andere zaken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden