Overleven in de jungle, maar dan in Frankrijk

Duizenden vluchtelingen leven onder erbarmelijke omstandigheden in de duinen rond havenstad Calais. Al jaren probeert Frankrijk tevergeefs dit hardnekkige probleem op te lossen. Vandaag is er een eurotop in Brussel, waar onder andere de vluchtelingenproblematiek in de EU op de agenda staat. Ondertussen is dit hoe mensen leven in de 'Jungle van Calais'.

Gijs Hablous
Een migrant uit Ethiopië is aan het schommelen in de 'Jungle van Calais', de plek waar naar schatting zo'n 3.000 migranten illegaal verblijven. Beeld reuters
Een migrant uit Ethiopië is aan het schommelen in de 'Jungle van Calais', de plek waar naar schatting zo'n 3.000 migranten illegaal verblijven.Beeld reuters

Het is net een stad, die Jungle. Een stad van tentjes, vuilniszakken, golfplaten en rondslingerend afval. Duizenden illegaal in Frankrijk verblijvende migranten wachten er hun kans af om de oversteek naar Engeland te maken. Sommigen blijven er maanden, zelfs jaren achtereen. De bewoners hebben winkeltjes, kerkjes en zelfs een 'nachtclub' gebouwd.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa

De Jungle bestaat al jaren

De Jungle is geen nieuw fenomeen. 'Het ruikt er naar urine en zweet en in de modder liggen plukjes bebloede kippenveren', schreef Bor Beekman negen jaar geleden al in een reportage voor de Volkskrant.

In de Jungle zouden schurft, bronchitis, longinfecties en tbc heersen. Bovendien is er veel etnisch geweld, schrijft Beekman. Het lijkt de wereld in het klein. Koerden en Arabieren die elkaar de baas willen zijn, Arabieren die zich beter voelen dan de 'zwarten' uit Afrika. Het enige dat varieert, zijn de aantallen vluchtelingen en hun afkomst. Op dit moment komen veel van hen uit Syrië, Irak, Pakistan en Oost-Afrika.

null Beeld Io Cooman / de Volkskrant
Beeld Io Cooman / de Volkskrant
null Beeld afp
Beeld afp

Franse onmacht

De Franse autoriteiten doen nauwelijks iets om de situatie te verbeteren. Deze vluchtelingen zijn een symbool voor de Franse onmacht. Het asielsysteem is aan zijn einde, schrijft correspondent Peter Giesen (+).

De pogingen die Frankrijk in het verleden nog ondernam om het probleem aan te pakken, kwamen meestal neer op het ontruimen van de Jungle. De kampjes werden dan met de grond gelijkgemaakt door enorme bulldozers.

Een emotionele Afghaanse man bij een ontruiming van de Jungle Beeld reuters
Een emotionele Afghaanse man bij een ontruiming van de JungleBeeld reuters
Bewoners van de Jungle demonstreren tegen de sloop van hun thuis in 2009 Beeld epa
Bewoners van de Jungle demonstreren tegen de sloop van hun thuis in 2009Beeld epa

Vastberaden

Maar de vluchtelingen geven nooit op. Niet voor ze het beloofde land, 30 kilometer verderop, hebben bereikt. Ze zijn vastberaden, blijkt uit deze reportage (+).

De bestemming Calais is inmiddels de grote angst van vrachtwagenchauffeurs geworden. 'Inklimmers' proberen er uit alle macht in de laadruimte van vrachtwagens te komen om zo de oversteek naar Engeland te maken. Lees hier hoe twee Nederlandse chauffeurs dat ervaren (+).

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, heeft onlangs nieuwe maatregelen aangekondigd om de chaos rond de Calais stad de baas te worden. De watervoorziening, verlichting en het sanitair worden verbeterd in de duinen bij de Noord-Franse stad. In de kampementen komt ook permanent een toezichthouder die wordt belast met de schoonmaak. Het einde van de Jungle lijkt in elk geval nog lang niet in zicht.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Bekijk hieronder meer foto's van de 'jungle'

null Beeld afp
Beeld afp

-

'Hier is een vaccin tegen racisme te koop' Beeld afp
'Hier is een vaccin tegen racisme te koop'Beeld afp

-

null Beeld afp
Beeld afp

-

null Beeld afp
Beeld afp

-

null Beeld anp
Beeld anp

-

null Beeld afp
Beeld afp

-

null Beeld ap
Beeld ap

-

Een Afghaanse vlag Beeld epa
Een Afghaanse vlagBeeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden