Overleven in de bergen van Noord-Irak

In het Qandil-gebergte dat de grens vormt tussen Turkije en Iran leven vijfduizend Koerdische rebellen van de Arbeiderspartij van Koerdistan, PKK, inmiddels Kongra-Gel geheten, Volkscongres van Koerdistan....

Na de lunch volgt de training in guerrillatactieken. Gewapend met raketlanceerders, machineen scherpschuttersgeweren, lopen de strijders over het bergpad en houden schijngevechten.

Met de arrestatie van alan in 1999 voorspelde Turkije het definitieve einde van het gewapend verzet. De PKK doopte zich om in Kongra-Gel en zwoer de gewapende strijd af. Tot deze week. Turkije en de VS zien Kongra-Gel als een terroristische organisatie. Iran en Syrieigeren hen als gesprekspartner en de IraakseKoerden zien hen liever gaan dan komen.

De regering-Bush stelt een militaire actie tegen hen uit, wellicht beducht voor een nieuwe brandhaard in het relatief stabiele Koerdische Noord-Irak.

Intussen zijn de guerrillero's vooral bezig met overleven. Voor hen is er geen leven buiten de bergen. 'Bij een aanval zullen we ons met hand en tand verdedigen', zegt commandant Murat Karayilan. 'Want de strijd staken betekent stoppen met leven.' Elke dag eindigt met een eerbetoon aan alan: 'Met ons leven en bloed zijn we bij u, Leider.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden