Update

Overleg richting eindfase: onderhandelaars vragen sociale partners

De kabinetsformatie tussen VVD en PvdA nadert de eindfase. De onderhandelaars van de twee partijen en de twee informateurs ontvangen donderdag eerst de sociale partners voor overleg aan de formatietafel en vervolgens vertegenwoordigers van de gemeenten, provincies en waterschappen.

Redactie
Bernard Wientjes Beeld ANP
Bernard WientjesBeeld ANP

Namens de vakbonden komt FNV-voorzitter Ton Heerts, tevens oud-PvdA-Kamerlid. Bernard Wientjes vertegenwoordigt als voorzitter van VNO-NCW de werkgevers. Heerts en Wientjes zijn beiden voorzitter van de Stichting van de Arbeid, het overlegorgaan van werkgevers en werknemers in Nederland.

Na afloop van de onderhandelingen vandaag zei premier Mark Rutte het 'belangrijk' te vinden om met de sociale partners te spreken. 'Het past in een traditie om in Nederland tot een heel breed draagvlak te komen.'

Rutte wilde niet zeggen of de formatie nu in een eindfase is beland. 'Het is heel normaal de sociale partners te betrekken bij de formatie. Dat kan vroeg of laat zijn in het proces, dat maakt niet uit.'

De sociale partners zijn volgens een bericht van het bureau woordvoering kabinetsformatie uitgenodigd 'met het oog op de gemeenschappelijke opgaven waar alle betrokkenen de komende jaren voor staan'.

Grote lijnen
Volgens bronnen rond de formatie betekent de komst van de 'polder' naar het Binnenhof niet dat VVD en PvdA er al helemaal uit zijn, maar wel dat de partijen de belangrijke sociale partners in grote lijnen het een en ander ter reactie kunnen voorleggen. Dat zal vooral gaan over zaken als werkgelegenheid en beleid dat valt onder het ministerie van Sociale Zaken.

Na de sociale partners komen ook de voorzitters van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen naar het Binnenhof.

Ton Heerts Beeld ANP
Ton HeertsBeeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden