nieuwsIerland

Overleg premiers Varadkar en Johnson ‘constructief’, maar ‘aanzienlijke verschillen’ blijven bestaan

Na hun overleg in Dublin maandag zeiden de Ierse premier Leo Varadkar en zijn Britse collega Boris Johnson dat ze elkaar op sommige punten hadden gevonden, maar dat er ‘aanzienlijke verschillen’ blijven bestaan.

Leo Varadkar en Boris Johnson tijdens hun gezamenlijke persconferentie op 9 september. Beeld EPA

Het was voor het eerst sinds zijn aantreden als premier dat Johnson Ierland aandoet. Nog voor het begin van de gesprekken liet de Ierse premier weten dat hij zal vasthouden aan de backstop, de noodregeling die moet voorkomen dat er na de Brexit een harde grens ontstaat russen Ierland en Noord-Ierland. ‘We zullen er niet mee akkoord gaan als juridische garanties worden vervangen door beloftes’, aldus Varadkar.

Hij wees Johnson er ook op dat het Verenigd Koninkrijk een enorm karwei te wachten staat als het zonder akkoord uit de EU vertrekt. Bovendien waarschuwde hij dat een Brexit zonder akkoord geen ‘afdoende breuk’ met de Europese Unie zal worden, maar juist het begin van moeizame onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord met de EU. ‘Wat er ook gebeurt, we zullen weer snel terug moeten naar de onderhandelingstafel’, zei hij. ‘Dat gaat heel lastig worden met onderwerpen variërend van tarieven tot visserijrechten en productnormen tot staatssubsidies.’ 

Varadkar klaagde dat hij tot nog toe geen concrete Britse voorstellen heeft gezien om de problemen op te lossen. Johnson verzekerde dat zijn regering wel degelijk uit is op een akkoord met de Europese Unie. Volgens hem zou het een bewijs van ‘gebrek aan staatsmanschap’ zijn als het op een ‘No Deal’ zou uitlopen. Johnson zei dat hij over een ‘overvloed aan voorstellen’ als alternatief voor de backstop beschikte, maar gaf geen voorbeelden. ‘Als je de politiek weglaat, vind je daaronder altijd praktische oplossingen’, zei Johnson.

Gematigd

Hoewel Johnson vasthield aan 31 oktober als datum waarop het Verenigd Koninkrijk met of zonder akkoord uit de EU stapt, sloeg hij een heel wat gematigder toon aan dan vorige week toen hij in het Britse parlement een reeks pijnlijke nederlagen leed. Tegen zijn zin namen beide kamers van het parlement een wet aan die een Brexit zonder akkoord verbiedt, tenzij het parlement er alsnog het groene licht voor geeft. Het lukte Johnson ook niet vervroegde verkiezingen uit te schrijven in de hoop een steviger mandaat te krijgen.

Nigel Farage, de leider van de Brexitpartij, reageerde geërgerd op Johnsons opmerking dat een No Deal-Brexit een bewijs van gebrek aan staatsmanschap zou zijn. ‘Boris zijn lef is verdwenen... Hij stuurt nu met volle kracht aan op het akkoord van May, waarbij er een hek komt te staan tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk.’

Meer over Brexit
In Nederland zijn Britse investeringen sinds het Brexitreferendum bijna verzesvoudigd, meldt met Centraal Bureau voor de Statistiek maandag. In 2018 vloeide er 80 miljard euro vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland, 66 miljard euro meer dan in 2016, het jaar van het referendum. In Groot-Brittannië heeft Brexit geleid tot een politiek stelsel vol machtelozen, constateerde onze correspondent Patrick van IJzendoorn: regering, Lagerhuis, Labour, de Conservatieven; iedereen gijzelt iedereen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden