Overleg over toetreding Turkije wordt gedeeltelijk opgeschort

De EU-landen hebben besloten de toetredingsonderhandelingen met Turkije gedeeltelijk te bevriezen wegens zijn weigering schepen en vliegtuigen uit Cyprus toe te laten. Maar het land krijgt geen extra straf, zoals sommige EU-landen het graag hadden gezien...

Van onze correspondent Bert Lanting

Wel hebben de EU-landen afgesproken voortaan ieder jaar te bekijken in hoeverre Turkije aan de eisen voldoet.

De uitkomst van de vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken wijkt nauwelijks af van de voorstellen die de Europese Commissie vorige week presenteerde. Het komt erop neer dat de onderhandelingen over acht van de 35 beleidsterreinen voorlopig worden stilgezet.

Verder is afgesproken dat de resterende ‘hoofdstukken’ niet kunnen worden afgesloten, zolang Turkije zijn havens en vliegvelden niet voor verkeer uit Cyprus openstelt.

De EU had geëist dat Turkije dat vóór het einde van dit jaar zou doen, maar Ankara weigert dat, omdat het de Grieks-Cypriotische regering niet erkent. Vooral Cyprus en Oostenrijk drongen tijdens de bijeenkomst aan op harde maatregelen tegen Turkije. De twee landen wilden dat de EU Turkije een nieuw ultimatum zou stellen met de bedoeling dat de besprekingen dan worden afgebroken als Turkije nog steeds dwars ligt.

Maar dat ging de meeste landen te ver. Uiteindelijk werden de EU- ministers het eens over een compromisformule, een voorstel van de eurocommissaris voor Uitbreiding Olli Rehn.

Die komt erop neer dat de EU- landen ieder jaar hun oordeel over de vorderingen van Turkije zullen geven aan de hand van een rapport van de Europese Commissie.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken pleitte tevergeefs voor een zwaardere straf voor Turkije. Hij wilde dat de EU de onderhandelingen over tien hoofdstukken zou opschorten, maar daarvoor kreeg hij weinig steun. Bot was er wel over te spreken dat de EU-ministers er in hun verklaring nog eens uitdrukkelijk op wijzen dat alle EU- landen het recht houden hun veto uit te spreken over de verdere voortgang van de besprekingen met Turkije.

De Finse minister van Buitenlandse Zaken Erkki Tuomioja, die de bijeenkomst voorzat, was duidelijk opgelucht over de uitkomst. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat de kwestie hét grote strijdpunt zou worden op de top van de EU-leiders, eind deze week in Brussel. ‘Het wordt geen Turkije-top’, concludeerde Tuomioja tevreden.

Of dat inderdaad ook het geval zal zijn, hangt af van de reactie van de Turkse regering op het besluit. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül waarschuwde gisteren nog in de International Herald Tribune dat het onderhandelingsproces dreigt te ‘ontsporen’ als ‘Turkije onder druk wordt gezet om aan eenzijdige voorwaarden te voldoen, terwijl aan de verplichtingen van anderen wordt voorbijgegaan.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden