Overleg op Aruba hervat na ritueel dagje ruziën

De parlementariërs van Aruba, de Antillen en Nederland zijn dan toch gaan praten over de onderlinge spelregels...

Van onze correspondent Jean Mentens

Het heeft niet veel gescheeld of Tweede Kamerlid Hero Brinkman (PVV) was weer de aanleiding geweest dat het POK, het halfjaarlijks Parlementair Overleg Koninkrijkszaken, ten onder was gegaan aan ruzie.

Het POK gaat over de spelregels binnen het Koninkrijk, die veel Antilliaanse en Arubaanse politici ondemocratisch vinden. Maar maandag kreeg die andere gevoeligheid – Nederlandse beschuldigingen van corruptie en/of incompetentie – weer eens de overhand.

Brinkman was vorig jaar met zijn opmerkingen over de Antillen (‘corrupt boevennest’) de aanleiding voor het annuleren van het overleg. En ook dit jaar liet hij weer van zich horen.

Op de Amerikaanse televisiezender Fox noemde hij Aruba ‘corrupt as hell’. Ook plaatste hij vraagtekens bij de afwikkeling door de Arubaanse politie van de zaak-Natalee Holloway.

Aruba leeft van het Amerikaanse toerisme, en men is het daar zat om steeds weer in een kwalijk daglicht geplaatst te worden. En dan nu nog wel door een Nederlands Kamerlid.

Heftige emotionele taferelen bij de opening van het POK waren het resultaat. Antilliaanse en Arubaanse ministers trokken zich terug uit het overleg, de chef protocol van Aruba ging zelfs bijna op de vuist met Brinkman, en de minister van Justitie, Rudy Croes, liet weten dat Brinkman een eventueel blauw oog wel had verdiend.

Pas na een hoop bezweringen kwamen de partijen alsnog aan vergaderen toe.

Bij die gesprekken gaat het dus over die andere steen des aanstoots: de spelregels binnen het Koninkrijk, waarmee Nederland de wet kan opleggen en de eilanden slechts kunnen luisteren.

Zo nam Nederland vorige maand tijdens een bijeenkomst van de rijksministerraad – de ministerraad aangevuld met twee vertegenwoordigers van de Antillen en Aruba – een nieuwe rijkswet aan over de organisatie van de rechtspraak op de eilanden.

Dit hoewel er nog geen consensus was bereikt over de zetel van het hof – Aruba wil dat die zetel in Oranjestad komt. Maar de motie die het Arubaanse parlement daarover had aangenomen, legde Nederland naast zich neer.

Daar leverde Ady Thijsen, de leider van de Arubaanse POK-delegatie, dit weekend kritiek op. ‘Er is wel een rijksministerraad, maar die wordt door niemand gecontroleerd en er worden rijkswetten aangenomen waar niet alle koninkrijkslanden het mee eens zijn.’

Of zoals de Nederlandse delegatieleider Willibrord van Beek (VVD) het formuleerde: ‘Op de Antillen en Aruba vraagt men zich af of we het samen doen of dat Nederland over hen beslist.’

Daar gaat dezer dagen het POK over nadenken. Tenminste, als de emoties – al dan niet opgewekt door Hero Brinkman – niet weer de bovenhand krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden