Overleg Molukkers en kabinet van de baan

Het overleg tussen het kabinet en Molukse organisaties is maandag afgelast. De regering in ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) had de uitnodiging van het kabinet afgewezen, omdat het Nederlandse kabinet haar bijzondere positie niet erkent en ook andere Molukse organisaties voor het gesprek had uitgenodigd....

Van onze verslaggever

Premier Kok en minister Van Boxtel voor Integratiebeleid zitten met de kwestie in hun maag. Nadat de belangrijkste Molukse organisaties niet op de uitnodiging wilden ingaan, bliezen zij het overleg maandag af. Ze lieten de Molukse organisaties weten op korte termijn alsnog een bijeenkomst te willen organiseren. Van Boxtel gaat na wie daarvoor wordt uitgenodigd, wie niet, en onder welke voorwaarden het gesprek moet plaatsvinden.

In een brief aan Van Boxtel schrijft RMS-leider Tutuhatunewa dat 'de Vrije Molukse Jongeren de RMS-regering hebben gemandateerd ook in naam van deze jongeren met de Nederlandse regering in overleg te treden ten einde onze gemeenschappelijke bezorgdheid over de dramatische ontwikkelingen in de Molukken en het uitblijven van internationale interventie onder de aandacht van het kabinet te brengen'.

De Vrije Molukse Jongeren hebben de afgelopen weken gedreigd met geweld als de regering niet meer actie zou ondernemen om het geweld op de Molukken te stoppen. Twee van hun voormannen zijn gearresteerd.

Kok nodigde vorige week de Molukkers uit om over de hoogopgelopen emoties te praten. De RMS-regering is gepikeerd, omdat het kabinet 'het bestuur van de RMS' had uitgenodigd en spreekt over 'vertegenwoordigers van de RMS'. De regering in ballingschap wordt als zodanig niet officieel erkend. Wel is Tutuhatunewa als RMS-vertegenwoordiger welkom.

De RMS-regering zegt dat ze namens veel andere Molukse organisaties kan spreken en wil daarom als enige partij met Kok en Van Boxtel praten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden