Overleg in Parijs over Mosul na 'bevrijding'

Mosul moet nog worden veroverd, maar in Parijs vergaderden de Iraakse regering en de internationale coalitie gisteren alvast over de politieke toekomst van de stad. De uitkomst: het toekomstig bestuur van de stad moet recht doen aan alle bevolkingsgroepen die in Mosul wonen, zoals sjiieten, soennieten, Turkmenen en Koerden. Ook mag de verovering van de stad niet leiden tot wraakacties tegen andere etnische groeperingen.

De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Ibrahim Al Jafaari (L) en de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault (R).Beeld afp

De opmars naar Mosul 'verloopt sneller dan voorzien', zei de Iraakse premier al-Abadi gisteren in een video tegen de deelnemers aan een bijeenkomst in Parijs over de toekomstige 'stabilisering' van Mosul. 'Toch kan de bevrijding van Mosul nog best een paar maanden duren', zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, die namens Nederland in Parijs aanwezig was. Koenders noemde het zeer positief dat tevoren al wordt nagedacht over de politieke toekomst van Mosul nadat IS is verdreven.

In het verleden is het vaak misgegaan. Na de val van Saddam Hussein kwamen soennieten in opstand tegen de sjiitische meerderheid, die hun rechten en belangen onvoldoende zou respecteren. Bij de bevrijding van Fallujah van IS in juni werden soennitische burgers gedood door sjiitische regeringstroepen.

'Als een dominante groep niet bereid is anderen toe te laten, wordt het probleem van sektarisme uitvergroot in plaats van verkleind', zei Koenders. 'IS moet verslagen worden, maar je wilt geen nieuw IS creëren'.

Hij erkende dat het moeilijk is om aan de conferentietafel in Parijs afspraken over een conflictgebied te maken, zeker als de strijd nog volop aan de gang is. Gisteren werd gesproken over een overgangsbestuur. Een nieuwe gouverneur moet gezag hebben bij alle bevolkingsgroepen in Mosul, zodat de stad zijn multi-etnische karakter kan behouden.

Ook de humanitaire wederopbouw is van groot belang. Nederland zegde gisteren een miljoen euro toe voor het opruimen van de mijnen die in Mosul zullen achterblijven. 'IS voert een politiek van de verschroeide aarde, overal onder de stad zijn mijnen en boobytraps gelegd', aldus Koenders.

De Fransen organiseerden de bijeenkomst in Parijs niet alleen omdat zij een actieve diplomatieke rol willen spelen, maar ook omdat zij de toekomstige stabiliteit van Mosul van groot belang achten. 'Vanuit Mosul hebben de leiders van IS de aanslagen in Frankrijk en elders gepleegd', zei president Hollande gisteren.

Na de inname van Mosul moet de coalitie zich richten op het Syrische Raqqa, aldus Hollande. Volgens de president moet daarom worden voorkomen dat IS-strijders vluchten van Mosul naar Raqqa, dat als laatste IS-bastion zal overblijven. Ook minister Koenders vindt het belangrijk om Raqqa aan te pakken. IS moet verslagen worden, omdat het kalifaat een grote aantrekkingskracht op radicale moslims in Europa uitoefent, zei hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden