Overleg Hamas en Fatah van de baan

De Palestijnse verzoeningsgesprekken die zondag of maandag in de Egyptische hoofdstad Caïro zouden beginnen, zijn van de baan. Een woordvoerder van Hamas zei zaterdag dat de streng islamitische beweging in de huidige situatie niet met het rivaliserende Fatah rond de tafel wil zitten....

ANP

Hamas is boos op de aan Fatah verbonden Palestijnse president Mahmoud Abbas. De plaatsvervangende Hamasleider Moussa Abu Marzouk zei dat zijn groepering het overleg met Fatah boycot omdat de veiligheidstroepen van Abbas honderden leden van Hamas vasthouden, aldus de interneteditie van de Israëlische krant Haaretz. Volgens Hamas weigert Fatah politieke gevangenen vrij te laten. Fatah stelt echter dat Hamas de vrijlating wil van gedetineerden die misdaden hebben begaan.

Tussen Hamas en Fatah brak anderhalf jaar geleden een complete oorlog uit. Tot ieders verbazing werd Fatah in vier dagen van de kaart geveegd. Sindsdien staat de Gazastrook onder controle van Hamas en heeft Fatah de touwtjes in handen op de Westelijke Jordaanoever.

Het overleg in Caïro onder leiding van bemiddelaar Egypte had de eerste stap op weg naar verzoening moeten zijn. De twee partijen hadden aanvankelijk willen praten over onder meer de vorming van een gezamenlijke regering, het opnieuw opbouwen van een veiligheidsapparaat en het prikken van een datum voor presidents- en parlementsverkiezingen.

Ahmed Abdel Rahman, een vertegenwoordiger van het onderhandelingsteam van Fatah, noemde het afblazen van het overleg door Hamas ‘onverstandig’. ‘Het toont aan dat Hamas geen oplossing wil’, zei Rahman. ‘Het toont aan dat Hamas onverantwoordelijk is wanneer het over het lot van het Palestijnse volk gaat.’

De verdeeldheid onder de Palestijnen is ook van negatieve invloed op het Palestijns-Israëlische vredesproces. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice is voor dit vredesoverleg naar het Midden-Oosten gereisd. De Amerikanen bemiddelen met de Europese Unie, Rusland en de Verenigde Naties onder de naam het Kwartet tussen de Palestijnen en Israël.

Rice is zondag aanwezig bij groepsoverleg over vrede in het Egyptische toeristenoord Sharm-el-Sheikh. Andere prominenten die aanschuiven zijn Abbas, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni en secretaris Ban Ki-moon van de Verenigde Naties.

De bij het overleg betrokken partijen hadden aanvankelijk ingezet op een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen voor eind dit jaar. Rice heeft inmiddels laten doorschemeren dat ze niet denkt dat er een akkoord is voordat de Amerikaanse president George W. Bush in januari uit het Witte Huis vertrekt. Bush maakt dan plaats voor Barack Obama, de winnaar van de presidentsverkiezingen van afgelopen week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden