Overleg derde lening Griekenland kan beginnen

De onderhandelingen met Griekenland over een nieuwe noodlening kunnen volgende week van start gaan. Vrijdagmiddag stemde het bestuur van het Europees noodfonds (de ministers van Financiën van de eurolanden) daarmee in nadat de nationale parlementen het licht op groen hadden gezet.

De Griekse minister Euklides Tsakalotos van Financiën verlaat het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden (12 juli 2015). Beeld anp

Of Griekenland uiteindelijk geld ontvangt - gesproken wordt over een lening van 40 tot 50 miljard euro - is onzeker. Pas als de onderhandelingen succesvol zijn afgerond en Athene alle hervormings- en bezuinigingseisen heeft ingewilligd, zal de lening in kleine tranches worden overgemaakt.

Er staat grote druk op de gesprekken tussen de trojka (Europese Commissie, ECB, IMF) en de Griekse regering. Het land heeft dringend geld nodig, een toegezegd EU-overbruggingskrediet van 7 miljard is nauwelijks voldoende om deze zomer eerder door IMF en ECB verstrekte noodleningen af te lossen.

Vier weken

Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem sprak eerder over vier weken om het nieuwe hulpprogramma op te stellen. In een zogeheten memorandum of understanding moet Griekenland zich vastleggen op gedetailleerde en vergaande hervormingen van het pensioen- en btw-stelsel, de arbeidsmarkt, de verkoop van staatsbedrijven alsook een complete reorganisatie van het overheidsapparaat onder toezicht van de Europese Commissie.

Betrokkenen voorzien moeizame en gespannen gesprekken met de Griekse regering. Premier Tsipras capituleerde maandagochtend na zeventien uur onderhandelen met de andere euroleiders over de hoofdlijnen van een mogelijk akkoord. Tsipras verklaarde nadien in het Griekse parlement er zelf niet in te geloven, maar met de rug tegen de muur te staan.

Een van de felste tegenstanders van het akkoord in de Griekse regering, minister van Energie Panagiotis Lafazanis, is vrijdag door Tsipras ontslagen. Onderminister van Financiën Nadia Valavani stapte eerder deze week zelf al op.

Minister Jeroen Dijsselbloem staat de pers te woord tijdens een persconferentie na afloop van een bijeenkomst van de eurogroep. Beeld afp

Afsprakenlijst

In de afsprakenlijst voor de lening moeten alle voor Griekenland pijnlijke maatregelen nauwgezet worden vastgelegd. Diplomaten voorzien een nieuwe top van de euroleiders medio augustus als er geen schot in de gesprekken zit. Ook EU-president Tusk houdt daar rekening mee, zei hij vrijdag in een interview met verschillende Europese kranten.

Als het wel tot een afsprakenlijst komt, wordt die nadien eerst beoordeeld door de Eurogroep, vervolgens door de nationale parlementen. Pas daarna neemt het noodfonds een besluit. De lening wordt dan in tranches uitgekeerd, gekoppeld aan de voortgang bij uitvoering van de afspraken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden