Overleden Russische oud-spion beschuldigt Kremlin

LONDEN (ANP) - ,,U kunt een man het zwijgen opleggen. Maar een jammerklacht van protest vanuit de hele wereld zal de rest van uw leven, heer Poetin, in uw oren weerklinken.''

In Londen lazen vrienden van de donderdag overleden oud-spion Alexander Litvinenko de aanklacht voor die de Kremlin-criticus voor zijn dood had geschreven. ,,U kunt mij het zwijgen opleggen. Maar dat zwijgen heeft een prijs. U heeft laten zien dat u precies zo barbaars en meedogenloos bent als al uw critici beweren.''

Litvinenko overleed donderdagavond in een Londens ziekenhuis. Hij was eerder deze maand opgenomen met zware vergiftigingsverschijnselen. Hij verloor zijn haar en uiteindelijk vielen organen uit.

Onwaarschijnlijk

Behandelend arts Geoff Bellingham verklaarde donderdag nog dat de eerdere veronderstelling dat Litvinenko vergiftigd was met het zware metaal thalium onwaarschijnlijk was. Ook besmetting met een radioactieve substantie sloot Bellingham uit.

Maar de Britse politie, die eerder had laten weten de zaak als een ,,niet-opgehelderd sterfgeval'' te behandelen, zei vrijdag een deskundige te hebben ingeschakeld die moet zoeken naar resten van radioactief materiaal in het lichaam van Litvinenko.

De ex-spion voelde zich naar eigen zeggen ziek worden op 1 november. Hij had die dag twee ontmoetingen gehad. De eerste was met twee Russen, een eveneens voormalige medewerker van de Russische veiligheidsdienst en een onbekende man.

Verklaring

De ex-spion meldde zich vrijdag bij de Britse ambassade in Moskou om een verklaring af te leggen. Later op 1 november had Litvinenko nog een afspraak met een Italiaanse vriend in een horecagelegenheid in Londen.

De 43-jarige Litvinenko week zes jaar geleden naar Engeland uit. Ruim een jaar daarvoor was hij zijn voormalige collega's bij de Russische veiligheidsdienst FSB afgevallen. Hij beweerde onder meer dat de FSB de zakenman Boris Berezovski wilde vermoorden.

Later werkte hij mee aan een boek waarin werd beweerd dat het Kremlin achter de aanslagen op de Moskouse flatgebouwen zat in 1999, die aan Tsjetsjeense terroristen waren toegeschreven.

Tragedie

Het Kremlin ontkent in alle toonaarden achter de dood van de spion te zitten. ,,Het is een menselijke tragedie. De man is vergiftigd. Maar de beschuldigingen richting het Kremlin zijn zo ongeloofwaardig, ze zijn te gek om commentaar van de president of iemand anders van de Russische zijde te ontlokken'', verklaarde een bron binnen de Russische delegatie die in Helsinki is voor de EU-Rusland top.

Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov verklaarde later dat het nu aan de Britse politie en andere veiligheidsdiensten is om uit te zoeken wat er precies met Litvinenko gebeurd is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden