Overleden Holleeder-getuige Zeegers kreeg beveiliging

Oud-advocaat Bram Zeegers, de getuige in het Holleeder-proces die dinsdag onder verdachte omstandigheden is overleden, kreeg beveiliging. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in een persconferentie laten weten. Wat die beveiligingsmaatregelen precies inhielden, wil het OM niet zeggen. 'Er is een bepaalde mate van beveiliging geweest', aldus een persofficier.

Van onze verslaggevers Menno van Dongen en Marc van den Eerenbeemt

Zeegers werd dinsdagochtend rond 03.00 uur gevonden in zijn huis in De Lairessestraat in Amsterdam. Een vriendin had de politie gebeld. Toen agenten bij de woning arriveerden, waren Zeegers en de vrouw niet aanspreekbaar. Zeegers lag in bad. Ambulancemedewerkers probeerden zijn leven te redden, maar dat mocht niet baten. De vriendin is naar het ziekenhuis gebracht en werd later aangehouden.

Volgens een woordvoerder van de politie is sprake van ‘verdachte omstandigheden’. Onduidelijk is nog of Zeegers door een misdrijf of door zelfdoding om het leven is gekomen. Volgens onbevestigde berichten is zijn overlijden het gevolg van overmatig drugsgebruik. De politie houdt alle scenario's open en wil niets uitsluiten. De rest van de dag wordt sporenonderzoek gedaan in het huis.

Over details rond de zaak wil de politie niets zeggen in 'belang van het onderzoek'. Het lichaam van Zeegers wordt later naar het Nederlands Forensisch Instituut overgebracht. Daar wordt sectie verricht.

Belastende verklaringen
Zeegers legde vorige week maandag en dinsdag belastende verklaringen af tegen Willem Holleeder, die onder meer wordt verdacht van afpersing van vastgoedhandelaar Willem Endstra. Zeegers was juridisch adviseur en vertrouweling van Endstra. Na de dood van de vastgoedhandelaar, die in 2004 werd vermoord voor zijn kantoorpand aan de Amsterdamse Apollolaan, wilde Zeegers niet zwijgen over de gewelddadige praktijken van Holleeder.

Hij legde vijftien verklaringen af die bij het Openbaar Ministerie in de kluis bleven liggen. Pas kort voor het proces besloot hij dat hij met naam en toenaam zou getuigen.

De plotselinge dood van Bram Zeegers doet niets af aan zijn verklaringen, meent het Openbaar Ministerie. ‘Zeegers heeft een reeks verklaringen afgelegd en is uitgebreid ter zitting gehoord’, aldus een woordvoerder van het landelijk parket dinsdag. ‘Zijn dood verandert niets aan de inhoud van die verklaringen.’

‘Endstra’s dood heeft me heel erg aangegrepen’, zei Zeegers vorige week tegen de rechtbank. ‘Ik vond het onacceptabel dat het recht zijn loop niet zou hebben.’ Hij werd met toestemming van de rechtbank achter een scherm in de rechtszaal verhoord om te voorkomen dat zijn ‘uiterlijk bekend wordt bij meer mensen dan strikt noodzakelijk is’, zo verklaarde hij zelf.

Beleggingszwendel
Zeegers vertelde dat Endstra hem jarenlang in vertrouwen nam over de manier waarop hij door Holleeder werd afgeperst. In 2003 liet de vastgoedman hem een document zien waarop stond wat hij moest afstaan aan zijn bedreigers. Volgens Zeegers zou het om tientallen miljoenen euro's gaan.

De advocaat van Holleeder, Jan-Hein Kuijpers, probeerde samen met zijn cliënt het verhaal van Zeegers onderuit te halen. Kuijpers wees erop dat Zeegers in het verleden is veroordeeld voor beleggingszwendel. Holleeder sprak Zeegers rechtstreeks aan. ‘Effe serieus Bram, we kennen elkaar goed. Tussen ons is nooit iets akeligs, iets ongezelligs gebeurd, toch? Is het dan niet heel normaal, als zo’n Endstra zo over mij klaagt, naar mij te komen?’

Politieonderzoekers voor het huis in Amsterdam waar voormalig advocaat Bram Zeegers dinsdagochtend onder verdachte omstandigheden is overleden. (ANP) Beeld
Politieonderzoekers voor het huis in Amsterdam waar voormalig advocaat Bram Zeegers dinsdagochtend onder verdachte omstandigheden is overleden. (ANP)
Bram Zeegers (met zonnebril) tijdens de begrafenis van Willem Endstra op 24 mei 2004. De ex-advocaat is dinsdagochtend onder verdachte omstandigheden overleden. (ANP, Starreporter.nl) Beeld
Bram Zeegers (met zonnebril) tijdens de begrafenis van Willem Endstra op 24 mei 2004. De ex-advocaat is dinsdagochtend onder verdachte omstandigheden overleden. (ANP, Starreporter.nl)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden