'Overleden antidopingchef Rusland wilde boekje open doen'

De plotselinge dood van de voormalige baas van het Russische antidopingbureau wordt steeds geheimzinniger. De Sunday Times onthulde dit weekeinde dat Nikita Kamajev een boek wilde schrijven over de malafide dopingpraktijken in de Russische sport.

Nikita Kamajev, het overleden hoofd van het Russische antidopingbureau. Beeld AP
Nikita Kamajev, het overleden hoofd van het Russische antidopingbureau.Beeld AP

Tien weken voor zijn dood vroeg Kamajev een sportjournalist van de Britse krant als co-auteur mee te werken aan het boek. 'Ik heb informatie en feiten die nooit eerder gepubliceerd zijn', schreef Kamajev aan journalist David Walsh. Walsh legde het dopinggebruik van wielrenner Lance Armstrong bloot.

Met zijn boek wilde Kamajev 'het echte verhaal van farmacie en doping in de Russische sport sinds 1987' vertellen, blijkt uit zijn mails. Daarvoor wilde hij zijn persoonlijke archief openbaren. Dat zou vertrouwelijke documenten bevatten over Russische dopingprogramma's en correspondentie met het Russische sportministerie, dat de beste sporters van het land de hand boven het hoofd hield.

Insider (anti-)dopingsysteem

Kamajev stapte in december met de rest van het management op bij Rusada, het Russische antidopingbureau. Vlak daarvoor had het wereldantidopingagentschap WADA een vernietigend rapport gepubliceerd over grootschalig en systematisch dopinggebruik in de Russische sport.

Kamajev stond bekend als een insider van het Russische (anti-)dopingsysteem. Hij stond ruim 4,5 jaar aan het hoofd van Rusada. In 1987 begon hij te werken bij een geheim laboratorium van het ministerie van Sport.

Vorige week zondag overleed hij onverwacht op 52-jarige leeftijd. Zijn dood zou het gevolg zijn geweest van een hartaanval, meldden Russische media. Kamajev stond bekend als een fanatieke sporter en had op de dag van zijn dood nog geskied. Vrienden hadden hem een dag eerder in goede gezondheid gezien.

Kamajev is de tweede voormalige directeur van Rusada die deze maand overleed. Op 3 februari stierf Kamajevs voorganger, Vjatsjeslav Sinev, door een nog onbekende oorzaak. Sinev was hartpatiënt.

Amper speculaties in Rusland

In Rusland zijn er amper speculaties over hun plotselinge dood. De staatsmedia in het land wuiven de beschuldigingen van grootschalig dopinggebruik weg, geuit door een onafhankelijke commissie van het WADA en onderzoeksjournalisten.

Deze maand verwierp de Russische procureur-generaal na drie maanden onderzoek het rapport van het WADA: bijna alle beschuldigingen zouden ongefundeerd zijn en meer lijken op veronderstellingen.

Zulke taal wordt in Rusland gebezigd sinds het begin van de beschuldigingen. Deskundigen spreken over een westers complot dat de reputatie van Rusland moet beschadigen. Andere landen zouden grotere dopingproblemen hebben en die landen zijn niet geschorst, zeggen zij.

De internationale atletiekbond heeft Rusland vanwege het WADA-rapport uitgesloten van deelname aan internationale wedstrijden. Deelname aan de Olympische Spelen is voorlopig uit zicht. In maart beoordeelt de internationale atletiekbond of Rusland zijn antidopingprogramma voldoende op orde heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden