Overlastzoemer tegen jeugd is er nog

Een jaar nadat burgemeester Eberhard van der Laan mosquito's in de ban heeft gedaan, hangen ze nog op zeker vijf plaatsen in de stad. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens verlangt tekst en uitleg.

Op zeker vijf plaatsen in de stad hangen nog mosquito's. © ANP Beeld
Op zeker vijf plaatsen in de stad hangen nog mosquito's. © ANP

Mosquito's verspreiden een irritante zoemtoon, die alleen voor jongeren hoorbaar is. Het apparaat wordt ingezet tegen overlast van hangjongeren. In een brief aan de gemeenteraad schreef Van der Laan vorig jaar dat het 'onwenselijk is overlast te bestrijden met overlast (contralawaai)'.

De mosquito leidt tot 'fysiek ongemak' en omdat het alleen effectief is tegen jongeren, gaat er 'een zeker discriminerend effect van uit'. Er zijn andere middelen om overlast van hangjongeren te bestrijden, zei Van der Laan. Hij kondigde aan met stadsdelen in gesprek te gaan over verwijdering.

Andere maatregelen
De apparaten zijn nu nog gesignaleerd op het Mondriaanplein, aan aan de Wittgensteinlaan, op het Columbusplein, in de Czaar Peterstraat en aan de Meeuwenlaan.

Een woordvoerder van Van der Laan zegt dat hij in gesprek is met stadsdeel West over verwijdering van de mosquito's op het Columbusplein. 'Er is daar wel overlast. We kijken naar andere maatregelen om die aan te pakken. In Nieuw-West zijn de mosquito's weggehaald.'

'Op de andere locaties gaat het om mosquito's van private instellingen, op eigen terrein. Het is lastig daar tegen op te treden en daar ging de toezegging van de burgemeester vorig jaar niet over. Mogelijk kan hij in gesprek met de eigenaren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden