'Overlast? Dat kunnen we regelen'

Er moest 'iets ludieks' komen na het PVV-meldpunt. Het werd een Oost-Europees Overlastfeest.

UTRECHT - Oost-Europa staat voor gastvrijheid en daar hoort wat drank bij. De bezoekers van het allereerste Oost-Europese Overlastfeest worden aan de Oude Gracht in Utrecht welkom geheten met een fles prima Poolse wodka en uitstekende Bulgaarse raki. 'Proost, nazdrovje', zegt kunstenares Nastasja Tastasjova, afkomstig uit Odessa, die de transparante dranken inschenkt.

Nastasja Tastasjova ontwierp de speciale 'overlastbuttons' die hier te koop zijn voor twee euro, met de waarschuwing dat 'de Oost-Europese koers fluctueert'. In een bijna Mondriaans ontwerp met rood en blauw herkennen we de gestalte van een accordeonist wiens aanwezigheid Henk en Ingrid nu kunnen melden bij de PVV. Oost-Europa; dat is vaak muziek. Op een kruk geeft accordeonist Erik de Jong fraaie Klezmer-melodieën ten beste. De Jong komt uit Nederland, maar heeft al vele Midden- en Oost-Europese muziektradities in de vingers.

Oost-Europese schoonheid

Er zijn dienbladen met gehakt en rijst gerold in koolbladeren, de meest geliefde snack van Roemenië en Bulgarije. Op de wanden van de kelder van Dock 154 aan de Oude Gracht worden beelden geprojecteerd van de oevers van de Donau, van de Wolga, van de heuvels van Transsylvanië en van de Habsburgse barok van Krakau en Lviv. De vele mooie vrouwen die er langs lopen zijn echt. We horen Pools, Lets, Bulgaars, Slowaaks, Servokroatisch, Roemeens en Russisch - en Nederlands met accenten van deze talen.

De paar honderd feestgangers vormen een amalgaam van Nederlandse Oost-Europa-liefhebbers en Oost-Europeanen in Nederland. Er zijn veel gemengde koppels. Het wemelt hier ook van de journalisten en camera's. Oost-Europa Overlastfeest: daar komen media op af, inclusief PowNed, door een oudere Hollandse heer omschreven als 'nóg een symptoom van de achteruitgang van Nederland'.

De jonge historica Arja van den Bergh heeft een Nederlands-Indische vader en een Macedonische moeder. Zij is een van de iniatiefneemsters van hef feest en is net door PowNed aan de tand gevoeld. 'Ik heb mijn best gedaan om het positieve van het feest te benadrukken. Nu maar hopen dat ze er niets naars mee doen.' Het idee voor het overlastfeest werd geboren toen Arja van den Bergh op 8 februari, de dag dat de PVV haar meldpunt lanceerde, via Twitter in contact kwam met historica en journaliste Franka Hummels, gespecialiseerd in Wit-Rusland. Beiden vonden dat je op zo'n bedroevend initiatief met iets ludieks moest reageren.

Hummels: 'Midden- en Oost-Europese overlast, dan denk je meteen aan openbare dronkenschap en geluidshinder, aan een feest dus. Dat moesten we kunnen regelen.' Al snel hadden ze een paar honderd enthousiaste reacties. Wat begon als een feestje om de leuke kanten van Oost-Europa te etaleren, groeide uit tot een protestfeest om te laten zien dat er ook nog een ander soort Nederland bestaat.

De oorspronkelijke locatie, het Utrechtse café Stockholm, bleek veel te klein. Hummels en Van den Bergh boekten vervolgens het Gele Kasteel aan het Janskerkhof, waar het Utrechtsch Studenten Corps zetelt. Of het met het thema van het feest te maken had, is onderwerp van speculatie, maar bij het Gele Kasteel zeiden ze op het laatste moment af. Bij Dock 154 kon het overlastfeest wel plaatsvinden. Vele nationaliteiten en leeftijden lopen hier op zaterdagavond door elkaar.

De Pools-Nederlandse Malgortzata Bos-Karczewska draagt een T-shirt waarop een blauwe Hollandse leeuw kennis maakt met een oranje Poolse adelaar. 'Ik vind dit feest geweldig', zegt ze. De brief die zij deze week aan premier Rutte schreef met het verzoek afstand te nemen van het PVV-meldpunt, kreeg in Nederland geen aandacht, maar was in Polen het hoofditem in journaals.

12.000 klachten over PVV

Het Meldpunt Overlast PVV (MOP), gelanceerd als antwoord op de PVV-'kliklijn' voor overlast van Midden- en Oost-Europeanen, trok binnen een week 12.000 bezoekers.

'We hadden meer gescheld verwacht en oneliners. Maar de meeste klagers hebben echt de tijd genomen voor hun reactie', zegt Ibrahim Wijbenga, een van de initiatiefnemers. In tegenstelling tot veel andere tegen-initiatieven is MOP geen ludieke reflex, maar een serieuze site die verontruste burgers in zestien talen aanmoedigt te reageren.

Wijbenga onderscheidt vier categorieën in de e-mails: Nederlanders die in het buitenland wonen, ambtenaren, zakenlieden die werken in Oost-Europese landen of met Oost-Europese werknemers in Nederland en partners van MOE-landers.

Nederlanders in het buitenland klagen dat al het nieuws over hun land tegenwoordig negatief en PVV-gerelateerd is. Ambtenaren wijzen erop dat de PVV net doet of gemeenten niets doen aan overlast van Polen, Roemen en Bulgaren. Dat is volgens hen onzin. Zakenlieden zeggen dat de gunstige attitude richting Nederland begint om te slaan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden