Overijssel wikt en weegt over varkensflats

ZWOLLE (ANP) - De actievoerders die woensdagavond in groten getale de vergadering van Provinciale Staten van Overijssel bijwoonden, moeten nog even geduld hebben. Om middernacht werden de beraadslagingen over de komst van megavarkensstallen gestaakt.

De actiegroepen hebben de komst van grote varkensbedrijven naar Salland en Twente op de statenagenda gekregen door middel van een burgerinitiatief, de eerste ooit in Overijssel. De partijen zijn nog niet toegekomen aan het innemen van een definitief standpunt. Mede door de inbreng van elf insprekers liep de vergadering fors uit.

Jan Veldhuis, woordvoerder namens Burgerinitiatief Log's Weg, vond dat varkensbedrijven met vele duizenden dieren niet thuis horen in het kleinschalige cultuurlandschap van Overijssel. ,,Een varkensfabriek die desgewenst op afstand bestuurd kan worden, hoort thuis op een industrieterrein.'' De bewoners van het platteland vrezen ook verkeersonveilige situaties en overlast door stank.

Megastallen

PvdA, SGP, SP en ChristenUnie leken gehoor te geven aan de oproep iets te doen aan de mogelijke bouw van megastallen. Het CDA, met 17 zetels verreweg de grootste partij, meent dat niet de provincie maar de gemeenten aan zet zijn.

Inzet van de actievoerders is de verdwijning van de Landbouw Ontwikkelingsgebieden (LOG's). Deze zijn tijdens de reconstructie van het landelijk gebied aangewezen voor de ontwikkeling van intensieve veehouderijen die elders in de knel zijn gekomen. Gedeputeerde Piet Jansen was duidelijk. ,,Tornen aan de LOG's betekent dat de hele reconstructie opnieuw moet. Mijn voorstel is om daar niet aan te beginnen.''

Volgens Milieudefensie zijn er in Overijssel alleen al twaalf aanmeldingen gedaan van mogelijke megavarkensstallen. ,,In totaal gaat het dan om 180.000 varkens en 380.000 kuikens'', aldus woordvoerder René Houkema. Op 21 mei neemt Provinciale Staten uiteindelijk een besluit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden