Overheid worstelt met steun aan kickboksen

De overheid weet zich geen raad met kickboksen. Enerzijds wordt kickboksen verboden als illegale onwenselijkheid, anderzijds gestimuleerd als pedagogisch verantwoord middel. En nu moet de overheid ook nog de sport op orde brengen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER BART JUNGMANN

AMSTERDAM - Op de vraag of kickboksen een vloek of een zegen is, antwoordt burgemeester Van Veldhuizen van Hoorn: 'Ergens er tussenin.' Hij erkent dat de overheid een ingewikkelde dubbelrol speelt. Van Veldhuizen verbood in 2011 vechtsportgala's in zijn gemeente, nadat er één ernstig uit de hand was gelopen. Zijn Amsterdamse collega Van der Laan noemde de gala's ooit 'een broeinest van criminelen'.

Aan de andere kant erkennen beiden de waarde van de sport, met name in opvoedkundige zin. Veel gemeenten subsidiëren kickboksen als ondersteuning van probleemjongeren. Toch is de puur sportieve waarde van kickboksen evenmin onomstreden. In Amsterdam beoefent de helft van de draaideurcriminelen deze sport.

Uit een rapport van de Universiteit Utrecht komt kickboksen bovendien naar voren als slecht georganiseerd. Een overkoepelende bond ontbreekt, waardoor er geen toezicht is op de sportscholen en wedstrijden.

Omdat de sport het zelf niet kan oplossen, wordt de rijksoverheid gevraagd in te grijpen. Naar Amerikaans voorbeeld moet minister Schippers van Sport een commissie benoemen als toezichthouder. Schippers wil het idee van een vechtsportcommissie eerst bespreken met alle belanghebbenden.

De voor mishandeling aangeklaagde kickbokser Badr Hari kwam vrijdag voor het eerst sinds een jaar weer in de ring op de K-1 World Grand Prix in de Kroatische hoofdstad Zagreb. Hij won zijn eerste gevecht, maar brak zijn voet en kon niet verder. De Egyptisch-Nederlandse kickbokser Hesdy Gerges ging in de eerste ronde knock-out nadat hij een knie in zijn oog had gekregen.

Pagina's 12 en 13

Kickboksen, de tweekoppige draak

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden