Overheid wil SNS Reaal snel verkopen

Minister Dijsselbloem (Financiën) wil verzekeraar SNS Reaal nog dit jaar verkopen. Voor eind augustus zal de staat meerdere partijen uitnodigen een bod op Reaal uit te brengen.

AMSTERDAM - Dijsselbloem heeft dat vrijdagmiddag aan de Tweede Kamer geschreven. Reaal zal in zijn geheel verkocht worden via een gecontroleerde veiling, waarbij de staat bepaalt wie er mag bieden en aan welke voorwaarden de biedingen moeten voldoen. Een van die voorwaarden is dat de staat alleen biedingen in contanten zal accepteren.


Dat heeft twee redenen. Als er met cash wordt betaald, kan SNS Bank met de verkoopopbrengst een deel van het overbruggingskrediet van 1,1 miljard euro terugbetalen dat de staat bij de nationalisatie aan SNS Reaal heeft verstrekt. De andere reden is dat de staat liever geen aandeelhouder wordt van nóg een financiële instelling. De overheid wil zijn aandelenbelangen liefst zo snel mogelijk afstoten. Behalve SNS Reaal zijn ook ABN Amro en verzekeraar ASR volledig staatseigendom.


Reaal komt vrijwel tegelijk met concurrent Nationale-Nederlanden op de markt. ING maakte donderdag bekend dat Nationale-Nederlanden binnen een of twee maanden naar de beurs gaat. Om te voorkomen dat de etalage wel erg vol komt te staan met verzekeraars, heeft Dijsselbloem gisteren besloten de verkoop van ASR uit te stellen.


Een complicatie is dat ASR dolgraag Reaal wil overnemen. Op advies van het instituut dat de staatsdeelnemingen in de financiële sector beheert - het NLFI - geeft Dijsselbloem ASR de gelegenheid een bod uit te brengen. Het NLFI denkt dat ASR en Reaal meer geld voor de schatkist zullen opleveren als ze eerst mogen fuseren, dan wanneer ze afzonderlijk worden verkocht.


Desondanks hoeft ASR als overnamekandidaat niet op een voorkeursbehandeling te rekenen, meldt Dijsselbloem. De Europese Commissie heeft geëist dat Reaal (inclusief Zwitserleven) via een 'open en transparante' procedure wordt verkocht, waarbij alle gegadigden gelijke kansen krijgen.


ASR kan de overname niet alleen financieren en moet dus minimaal één andere partij zien te interesseren voor een gezamenlijk bod op Reaal. Dat kan een andere verzekeraar zijn, maar ook een investeringsmaatschappij of een institutionele belegger.


Welke partijen het NLFI nog meer zal uitnodigen een bod op Reaal te doen, kon het ministerie gisteren niet zeggen. Onder de verzekeraars hebben behalve ASR mogelijk ook Delta Lloyd, Achmea en het Duitse Allianz interesse.


Aegon-topman Alex Wynandts gaf begin dit jaar tegenover het Financieele Dagblad te kennen dat Aegon geen belangstelling heeft voor Reaal. Nationale-Nederlanden is bij voorbaat uitgeschakeld omdat de verzekeraar nog onderdeel is van ING. Die bank mag van de Europese Commissie voorlopig geen overnames doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden