Overheid wil meer donaties voor kunst

De Nederlandse overheid wil de Nederlandse burger meer betrekken bij kunst en cultuur. Hiertoe initieert OCW komende maand het eerste ‘mecenaatsprogramma’, met onder andere workshops over particuliere financiering voor theaters, musea en muziekzalen....

Van onze verslaggever Merlijn Schoonenboom

Het mecenaatsprogramma moet burgers stimuleren meer te doneren aan kunstinstellingen. Volgens een woordvoerder van OCW gaat het daarbij niet alleen om welgestelden, maar vooral om de ‘gewone gevers’.

Het is voor het eerst dat de Nederlandse overheid een dergelijk programma organiseert. Het is een initiatief van de onlangs afgetreden staatssecretaris voor Cultuur Van der Laan (D66). De uitvoering wordt gedaan door de Stichting Kunst & Zaken, een bureau dat als intermediair tussen bedrijfsleven en kunstwereld fungeert.

Nederland heeft, in vergelijking met een land als Amerika en in vergelijking met het aantal giften voor rampen en ziekten, weinig particuliere donateurs voor cultuur.

Het mecenaatsprogramma past bij allerlei initiatieven om meer particuliere betrokkenheid bij de kunsten te ontwikkelen. Een opvallend aantal culturele organisaties is bijvoorbeeld begonnen met het werven van Vrienden. Vrienden zijn particulieren die kleine giften doneren. Het concept bestaat al decennia, maar kent nu een opleving.

Het mecenaatsprogramma zal na negen maanden geëvalueerd worden, en is bedoeld voor drie jaar. De eerste stap is een workshop door vier fundraisers van het Museum of Modern Art in New York. Het MoMA, een van de grootste musea voor moderne kunst ter wereld, heropende in 2004 na een verbouwing. Het museum voerde daarvoor een Capital Campaign die 850 miljoen dollar aan particulier geld opleverde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden