Overheid verhaalt schade wanbeheer op top verpleeghuis

Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid stelt de voormalig directeur van een verpleeghuis, vier oud-toezichthouders en de huisaccountant (KPMG) persoonlijk aansprakelijk voor jarenlang financieel wanbeheer....

Van onze verslaggeefster Jet Bruinsma

Het is voor het eerst dat de overheid probeert financiële schade in de zorgsector te verhalen op de verantwoordelijke bestuurders en op een accountant die naliet alarm te slaan.

In 2001 bleken de verliezen van de stichting Hestia, waarvan De Braamberg deel uitmaakte, te zijn opgelopen tot meer dan drie miljoen euro. Daarnaast had Hestia een schuld van vier miljoen.

Gisteren heeft de deurwaarder de dagvaardingen bezorgd bij voormalig directeur J. A. van Hestia, de ex-leden van de raad van toezicht M. van O., E. F., P. van W. en K.K., alsmede huisaccountant KPMG. De rechtbank in Amsterdam zal beslissen of zij inderdaad persoonlijk aansprakelijk te stellen zijn.

Bij een positieve uitspraak moeten de partijen onderhandelen over het te betalen bedrag. Toen in 2001 duidelijk werd hoe slecht Hestia er financieel voor stond, werd een faillissement voorkomen door een financiële miljoeneninjectie uit de kas van de zorgverzekering.

Daardoor konden het verpleeghuis De Braamberg (85 bedden) en het verzorgingshuis Huis en Haard blijven bestaan. Hestia werd in 2003 opgeheven, de tehuizen zijn overgenomen door Stichting De Drie Gasthuizen.

Op grond van onderzoek door de landsadvocaat concludeert Ross dat de in 2001 opgestapte directeur J.A. tien jaar lang een situatie heeft laten voortbestaan ‘die bedrijfseconomisch en organisatorisch onverantwoord was en een rechtstreeks gevaar betekende voor de continuïteit van de Stichting Hestia’.

Zij verwijt de voormalige leden van de raad van toezicht dat ze de directeur te lang zijn gang hebben laten gaan. De accountant had eerder moeten waarschuwen voor de voorspelbare gevolgen van voortdurende exploitatieverliezen en een oplopende schuld.

Als de rechtszaak gunstig uitpakt voor Ross, willen zij en minister Hoogervorst vaker bestuurders, interimmanagers en accountants aanpakken voor wanbeheer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden