Overheid 'te laks en te laat' met aanpak Q-koorts

DEN HAAG - De overheid reageerde in 2008 te laat en te laks op de uitbraak van Q-koorts in het zuiden van het land. Daardoor is een heel jaar verloren gegaan waarin de ziekte niet werd bestreden. De toenmalige CDA-ministers Klink (Volksgezondheid) en Verburg (Landbouw) waren het onderling oneens en lieten actie daardoor achterwege.

Van onze verslaggevers
null Beeld

Verzoeken om in te grijpen, onder meer van de GGD Hart van Brabant en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, werden in 2008 nog door de ministers in de wind geslagen. Pas eind 2009 namen zij maatregelen, niet uit eigen beweging maar door een alarmerende uitzending van het tv-programma Zembla.

Dit zijn enkele conclusies uit het eindrapport van de Evaluatiecommissie Q-koorts, dat vandaag wordt gepresenteerd. De commissie, onder leiding van de landbouweconoom Gert van Dijk, heeft in opdracht van het kabinet de aanpak en bestrijding van de Q­koorts in Nederland onderzocht.

Zeldzaam
De ziekte, die van geiten en schapen op mensen wordt overgebracht, was tot 2007 zeer zeldzaam, maar greep in dat jaar voor het eerst snel om zich heen, vooral in Brabant en Limburg. In 2008 en 2009 werd het steeds erger: duizenden mensen werden ziek, een deel van hen ernstig. Zeker tien patiënten overleden. Pas in 2009 ging het kabinet over tot vaccinatie van de geiten en een vervoersverbod voor besmette dieren.

Drachtige geiten
Weer enkele maanden later, in december, besloten Klink en Verburg alle drachtige geiten op besmette veehouderijen te laten doden om te voorkomen dat zij bij het lammeren de zeer besmettelijke Q­koortsbacterie verder zouden verspreiden. Meer dan 40 duizend dieren op ruim 80 boerderijen werden geruimd.

De commissie concludeert dat de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid lange tijd te weinig deden om de ziekte te bestrijden. Ze werkten te weinig samen. 'Beide departementen volgden te lang hun eigen beleidslogica, hetgeen leidde tot een patstelling', aldus het eindrapport.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden