Overheid steunt domheid

De wereld verandert zo snel dat ons brein steeds meer op een archeologische vindplaats begint te lijken; het zit vol met verstofte ideeën die eens actueel waren, maar die hun nut of geldigheid hebben verloren....

Ad Bergsma

Een schadelijk archaïsch idee is dat werknemers minder waard zijn naarmate ze ouder worden. Dit idee is ontstaan toen mensen vooral zwaar fysiek werk deden. Het afnemen van spierkracht op hogere leeftijd leidde toen inderdaad tot verlies van productie. Maar in de meeste banen voor hoger opgeleiden telt spierkracht niet en ervaring wel. Oudere werknemers presteren daarom vaak heel goed.

Het Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken beschrijft dat werkgevers dit uitgangspunt ten dele onderkennen. Zij vinden oudere werknemers betrouwbaarder, meer betrokken en sociaal vaardiger dan jongere werknemers. Als ze echter een vacature willen vervullen, dan vinden ze het belangrijker dat een werknemer fysiek meer aankan, mentaal weerbaarder is, flexibel is en vaardig met nieuwe technieken.

Oudere werknemers komen daardoor moeilijk aan de bak. De overheid houdt werkgevers voor dat ze ouderen niet naar waarde schatten en trekt vervolgens de portemonnee om deze domheid te verhelpen. Wie een oudere werknemer in dienst neemt, kan duizenden euro’s besparen op premies.

Het is echter de vraag welk signaal de overheid geeft met dit beleid. Zou de korting de werkgevers niet versterken in het idee dat ouderen eigenlijk minder waard zijn?

Stel je voor dat de overheid dezelfde maatregel zou nemen voor zwarte werknemers. Over donker gekleurde medewerkers bestaan ook vooroordelen, maar het land zou te klein zijn wanneer de werkgever korting krijgt voor het in dienst nemen van deze werknemers.

Misschien werkt het beter als de overheid geen kortingen geeft, maar in plaats daarvan alles inzet op scholing. Werkgevers kunnen dan veilig aannemen dat de kennis van nieuwe technieken ook bij oudere werknemers op peil is. En als ouderen zelf laten zien dat ze flexibel kunnen zijn, dan kunnen we de vooroordelen over oudere werknemers definitief achterlaten op de rommelzolder van de geschiedenis.

Ad Bergsma

Reageren? psychologie@hartenziel.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden