‘Overheid respectloos bij monumentale kerken'

Instandhouding van een monument, ook als het om een kerk gaat, is in de eerste plaats een taak van de overheid en niet van de kerkelijke gemeente. De overheid gedraagt zich respectloos door de lasten vooral bij de kerken te leggen.

Die kritiek op het gedrag van de overheid uitte Peter de Lange, voorzitter van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse Kerk in Nederland (VKB), zaterdag tijdens het jaarcongres van de VKB. De organisatie verenigt de ‘penningmeesters’ van de protestantse gemeenten in Nederland.

Meerkosten
De Lange zei dat de meerkosten van het gebruik en beheer van monumentale kerkgebouwen op het bord van de samenleving en burger thuishoren. Sommige gemeenten proberen zelfs de kerk ‘voor weinig’ een kerktoren die de gemeente bezit, ‘in de maag te splitsen’, constateerde De Lange.

Hij riep het kabinet op de in het coalitieakkoord toegezegde extra aandacht voor religieus erfgoed ‘daadwerkelijk en daadkrachtig’ handen en voeten te geven en het geld niet aan andere cultuuruitingen te besteden.

De Lange bepleitte dat zo veel mogelijk monumentale kerken die een kerk afstoot, zijn religieuze functie behoudt. Ook daarbij is volgens De Lange meer hulp van de overheid dringend gewenst.

Keurmerk
De vereniging wil een keurmerk invoeren voor notarissen, makelaars, aannemers en andere personen en bedrijven met wie de kerkrentmeesters te maken kunnen krijgen. Ondernemingen, personen en instellingen die met echt verstand van zaken en tegen alleszins acceptabele tarieven de kerkrentmeester behulpzaam zijn, zouden zich met dat keurmerk van mindere solide concurrenten kunnen onderscheiden.

Het kerkelijk roerend en onroerend erfgoed staat dit jaar centraal in het Jaar van het Religieus Erfgoed. Eind dit jaar hoopt een werkgroep een masterplan te presenteren voor het behoud van die goederen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.