Overheid plukt Holleeder voor bijna 18 miljoen euro

Willem Holleeder moet de overheid bijna 18 miljoen euro aan crimineel verdiend geld betalen. Dat heeft de rechtbank Haarlem dinsdag bepaald. Hij zou het geld hebben verdiend met het afpersen van de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Willem HolleederBeeld anp

Holleeder werd tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld voor onder meer het afpersen van Endstra. Die straf heeft hij inmiddels uitgezeten. De 'topcrimineel' zit nu weer vast op verdenking van betrokkenheid bij verschillende moorden, onder meer bij die van Endstra. Willem Endstra stond bekend als bankier van de onderwereld.

In 2012 oordeelde de rechtbank al dat Holleeder bijna 18 miljoen aan afgeperst geld aan de Staat moest betalen. De advocaten van de 'topcrimineel' dienden daarop een wrakingsverzoek in tegen een van de rechters omdat die zich in de media openlijk had uitgelaten over de strafzaak tegen Holleeder. De wrakingskamer wees het verzoek af, maar het hof vond toch dat de schijn van partijdigheid niet kon worden uitgesloten en verwees de zaak naar een ander team rechters. Die hebben zich het afgelopen jaar opnieuw over de ontnemingszaak gebogen.

5.000 euro minder

Ook de nieuwe rechtbank kwam dinsdag in haar vonnis tot oordeel dat Holleeder bijna 18 miljoen euro heeft verdiend aan de afpersingen. Omdat sinds de vorige uitspraak zoveel tijd is verstreken, heeft de rechtbank de ontnemingsvordering met 5.000 euro verminderd.

Holleeder was dinsdagmiddag samen met advocaat Stijn Franken naar de extra beveiligde rechtbank nabij Schiphol gekomen. Franken moest onlangs de verdediging in Holleeders strafzaak neerleggen omdat hij eerder ook de advocaat was van de ex van Holleeder, die in de lopende liquidatiezaak optreedt als getuige. Holleeder kletste aan het begin van de uitspraak in zijn ontnemingszaak nog wat met Franken en lachte om grapjes. Tijdens het voorlezen van het vonnis keek hij strak voor zich uit en schudde af en toe opzichtig zijn hoofd bij bepaalde overwegingen van de rechtbank.

Zussen getuigen tegen Holleeder

In de lopende zaken tegen Holleeder beschuldigen zijn twee zussen en zijn ex-vriendin hem van betrokkenheid bij een reeks liquidaties. Vorige maand nam hij voor het eerst zelf het woord. Hij doet zijn verhaal over het onvrijwillige vertrek van zijn advocaat, Stijn Franken, met wie hij 'al negen jaar een vertrouwensband' heeft. Franken is een hele goeie advocaat, betoogt Holleeder, en dat is niet in het belang van zijn zussen. Daarom zijn de media zodanig gemanipuleerd dat Franken zich gedwongen zag de verdediging neer te leggen, stelt hij.

In zijn slotverklaring haalt hij fel uit naar Peter R. de Vries. Toen ze ruzie hadden, in 2013, wist De Vries al dat Willems zussen bij het Openbaar Ministerie verklaringen aflegde. 'Ik ken Peter al meer dan dertig jaar en vind dat onbegrijpelijk. Ik vind dat Peter naar mij toe had kunnen komen om mij te confronteren met de beschuldigingen. Hij had niet eens hoeven zeggen dat mijn zussen dit allemaal beweren, hij had zelfs niet hoeven zeggen van wie hij dat had gehoord.'

Holleeders verklaring

De volledige verklaring van Willem Holleeder leest u hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden