‘Overheid niet secuur in aanpak asielzaken’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken handelt niet altijd zorgvuldig in asielzaken. En de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) maakt een vooringenomen en partijdige indruk....

Van onze verslaggever Ron Meerhof

Bij vijf van die asielaanvragen, concludeert ombudsman Alex Brenninkmeijer, zijn fouten gemaakt waardoor de asielzoeker ten onrechte naar het land van herkomst is teruggestuurd. Een individueel ambtsbericht wordt opgesteld door Buitenlandse Zaken wanneer de verklaring van een asielzoeker om nader onderzoek vraagt. Op basis daarvan beslist de IND over de aanvraag. In 80 procent van de gevallen is die beslissing negatief.

De ombudsman ergert zich aan formuleringen die voor tweeërlei uitleg vatbaar zijn. Bovendien werkt Buitenlandse Zaken traag. Asielzoekers worden niet altijd gewezen op hun recht op een contra-expertise, of pas zó laat dat de procedure geen zin meer heeft.

Brenninkmeijer vindt dat Buitenlandse Zaken meer openheid moet geven over de totstandkoming van een ambtsbericht. Nu wordt veel informatie onleesbaar gemaakt, als de IND of de asielzoeker besluit het rapport op te vragen. Dat is onder meer bedoeld om bronnen in het buitenland te beschermen, maar het ministerie lakt volgens de ombudsman te veel weg.

In 1998 deed de ombudsman ook al onderzoek naar de kwaliteit van de individuele ambtsberichten. Dat leverde een aantal aanbevelingen op, maar er bleven klachten binnenkomen. Begin dit jaar uitte het Europees Hof van de Rechten van de Mens kritiek op de kwaliteit van algemene ambtsberichten.

De IND herkent zich niet in de kritiek, maar zal de voorbeelden en aanbevelingen bestuderen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden