Overheid neemt 3.500 flexwerkers in dienst

Op de loonlijst van de overheid verschijnen de komende jaren 3.500 extra banen in de lagere loonschalen. Schoonmakers, beveiligers en koeriers die nu werk opknappen op basis van losse contracten, vaak uitbesteed aan externe bedrijven, komen in vaste dienst.

Minister Blok van Wonen en Rijksdienst Beeld anp

Het is bedoeld als het goede voorbeeld: het kabinet hoopt een krachtig signaal af te geven dat het menens is met de strijd tegen de teloorgang van de zekerheid van veel werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Dit blijkt uit de uitwerking van plannen in het regeerakkoord, die minister Blok van Wonen en Rijksdienst vrijdag naar buiten bracht.

Veel werk bij de overheid wordt uitbesteed aan externe bedrijven. Deze contracten zijn vaak tijdelijk en flexibel, waardoor de werknemers makkelijk ontslagen kunnen worden en vaak geen zicht hebben op vaste inkomsten.

Het plan van Blok levert bij de overheid ruim 2.500 vaste banen op, met name in de beveiliging, schoonmaak en post- en koeriersdiensten. Waar wel sprake blijft van uitbesteding, wil het kabinet de betrokken bedrijven langere contracten aanbieden. Hiermee kunnen zij hun werknemers gemakkelijker in vaste dienst nemen. Dit levert zo'n 850 vaste banen op.

Meer mensen in dienst nemen is in één opzicht een opvallende keuze: het kabinet wilde de overheid juist kleiner maken. De woordvoerder van Blok geeft toe dat dit plan de rijksdienst juist groter maakt, maar dat dit een bewuste keus is om bepaalde sectoren met kwetsbare werknemers bij te staan. Mensen die in de ene sector worden ontslagen (zoals bewaarders in de gevangenissen die dichtgaan) kunnen na omscholing aan de slag in de beveiliging bij overheidsgebouwen.

De plannen passen in een groter plan om de positie van flexwerkers in lagere loonschalen te verbeteren. Minister Asscher van Sociale Zaken werkt aan een wet die flexwerkers per 2015 meer kans geeft op een vaste aanstelling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.