Overheid moet otters gaan beschermen

De Nederlandse Staat moet actief gaan bijdragen aan de bescherming van de otter. Het gerechtshof in Den Haag heeft beslist dat de Staat 21 bekende verkeersknelpunten voor zwervende otters moet aanpakken.

redactie
Een verkeersbord waarschuwt voor overstekende otters. Beeld anp
Een verkeersbord waarschuwt voor overstekende otters.Beeld anp

In ons land leven ongeveer 120 otters. Het dier, dat bedreigd en zeldzaam is, is regelmatig slachtoffer van het verkeer. Alleen al dit jaar zijn tot nu toe 31 otters doodgereden en in heel 2013 overkwam 28 otters dat. Sterfte in het verkeer kan worden voorkomen door het aanleggen van voorzieningen zoals looprichels onder bruggen of duikers in dijken. Zo hoeven otters de weg niet over te steken.

De aanpak van die knelpunten is al jarenlang inzet van de organisaties Das & Boom en Stichting Otterstation Nederland. Vorig jaar bepaalde een rechter al dat de overheid de knelpunten moest aanpakken. Het ministerie van Economische Zaken vocht dat oordeel aan en ging in hoger beroep.

Een otter. Beeld reuters
Een otter.Beeld reuters

Gedeeltelijk gelijk

Het hof heeft nu de twee organisaties gedeeltelijk gelijk gegeven. De Staat moet in ieder geval de urgente knelpunten oplossen, waarbij sommige extra prioriteit hebben. Bij andere mag de Staat iets meer tijd nemen.

Das & Boom is gedeeltelijk tevreden met de uitspraak. 'Volgens de eerdere uitspraak zouden de knelpunten uiterlijk in mei 2015 moeten zijn aangepakt. Nu heeft de overheid tot november 2015. Dat is weer een lange tijd waarin veel extra otters slachtoffer kunnen worden', aldus Jaap Dirkmaat van de organisatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden