Overheid moet Krekar betalen

De Nederlandse overheid moet mullah Krekar 4970 euro schadevergoeding betalen. Dit heeft de rechter in Haarlem dinsdag besloten. De Iraakse Koerd krijgt het geld omdat hij enkele maanden ten onrechte in de extra beveiligde gevangenis in Vught, de EBI, heeft vastgezeten....

Van onze verslaggever

Verder krijgt Krekar 540 euro voor gemaakte juridische kosten. Krekars advocaat, Victor Koppe, had een vergoeding van 100 duizend euro geëist. De raadsman eiste zo'n hoog bedrag omdat hij vindt dat de Nederland zijn cliënt schandalig heeft behandeld.

Krekar werd vorig jaar, tijdens een tussenstop op Schiphol, opgepakt. Hij was onderweg van Iran naar Noorwegen, waar hij sinds 1991 als vluchteling woont. Hij is leider van de Koerdische beweging Ansar Al Islam. Volgens de Verenigde Staten is die beweging een terroristische organisatie die banden heeft met Al Qa'ida en Osama bin Laden.

Jordanië had Nederland om Krekars uitlevering gevraagd wegens mogelijke betrokkenheid bij een bomaanslag. Toen bleek dat uitlevering aan Jordanië slechts mogelijk was wegens drugshandel, wijzigde Amman de aanklacht in heroïnehandel.

Krekar zat van 12 september tot 13 januari vast. Nadat was gebleken dat de Jordaanse aanklacht voor drugshandel niet hard te maken was, zette Nederland hem uit naar Noorwegen.

Zijn Nederlandse advocaten probeerden op het laatste moment nog politiek asiel voor Krekar aan te vragen, maar dat lukte niet. De rechtbank in Amsterdam oordeelde later dat de Nederlandse staat een reeks fouten heeft gemaakt bij deze uitzetting.

Ook Noorwegen liet Krekar lopen, nadat de Noorse politie alle aanklachten tegen hem wegens terrorisme had laten vallen. Onderzoek naar terroristische activiteiten van Krekar en zijn beweging Ansar Al Islam had niets opgeleverd.

Naast de dinsdag afgeronde zaak over Krekars schadevergoeding loopt nog een aantal beroepsprocedures rond de Iraaks Koerd. Zijn advocaat Koppe overweegt minister Donner van Justitie aansprakelijk te stellen voor diens handelen rond de uitlevering van Krekar. Koppe: 'Ik denk dat eigenlijk wel vaststaat dat de minister van Justitie heeft gehandeld in strijd met de wet, met de Grondwet, met allerlei internationale verdragen. Alles om het de Amerikanen naar de zin te maken, in die zin dat Krekar monddood zou worden gemaakt in de aanloop naar de oorlog.'

Tijdens de oorlog in Irak werden dorpen waar zich leden van Krekars groepering zouden bevinden door de Amerikanen bestookt. Daarbij vielen tientallen doden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden