'Overheid moet directeur opzij kunnen schuiven'

De raad van toezicht van het Maasstad Ziekenhuis faalt in zijn aanpak van de crisis met de dodelijke klebsiellabacterie, waaraan 28 patiënten zijn overleden. Ziekenhuisdirecteur Paul Smits is onnodig lang de hand boven het hoofd gehouden, vinden PvdA, PVV en SP.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS

AMSTERDAM - Het optreden van raden van toezicht in ziekenhuizen is woensdag verder onder vuur komen te liggen door een onderzoek van vakbond CNV. Verplegend personeel durft geen incidenten te melden uit angst voor represailles, blijkt uit een enquête onder vijfhonderd vakbondsleden.

Na 'intensief overleg' met de raad van toezicht vertrok directeur Smits deze week bij het Maasstad Ziekenhuis. De bestuurder lag zwaar onder vuur omdat hij de uitbraak van de multiresistente bacterie maandenlang zou hebben gebagatelliseerd. Volgens de raad is zijn vertrek nodig om 'vertrouwen van patiënten' terug te winnen.

Om een herhaling te voorkomen, willen PvdA, PVV en SP dat de overheid de raad van toezicht kan passeren. 'De overheid zou moeten kunnen zeggen: we schorsen nu de directeur, want dit gaat letterlijk over leven en dood', zegt Tweede-Kamerlid Eelke van der Veen (PvdA). De SP pleitte al eerder voor de oprichting van 'medische interventieteams' die bestuurders kunnen ontslaan.

Coalitiepartijen VVD en CDA vinden dit voorstel te ver gaan. Volgens de VVD gaat de overheid niet over het functioneren van de raad van toezicht. 'Niet bij de Albert Heijn en niet bij een ziekenhuis', zegt VVD'er Anne Mulder. Het CDA vindt het 'te vroeg' voor een discussie over de raad van toezicht.

Smits kreeg zware kritiek vanaf het moment dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg eind juli eiste dat er bij het Maasstad Ziekenhuis een externe toezichthouder zou worden aangesteld om de crisis te bezweren.

'Hij had al veel eerder moeten worden geschorst, of op non-actief gesteld, in afwachting van verder onderzoek', zegt Van der Veen (PvdA). Ook de SP vindt dat de raad van toezicht onnodig traag handelde. 'Ook zij hebben gefaald', zegt Karen Gerbrands (PVV). Zij noemt het vertrek van Smits 'drie weken te laat'. De voorzitter van de raad, Ad Scheepbouwer, wil hier niet op reageren.

'De misstanden hadden kunnen worden voorkomen als de raad van toezicht er bovenop had gezeten', zegt Eric de Macker, voorzitter van CNV Publieke Zaak. Scheepbouwer houdt het bij overleg met de ondernemingsraad en de patiëntenraad. 'Op de werkvloer rondlopen, is niet onze taak', zegt zijn woordvoerder.

Commentaar pagina 22

--------------------------------

Chronologie crisis Maasstad Ziekenhuis

Oktober 2010

Eerste patiënt met de klebsiella-bacterie ligt in het Maasstad Ziekenhuis.

14 maart 2011

Een huisartsenlaboratorium in Etten-Leur meldt dat een patiënt van het Maasstad Ziekenhuis is besmet met de klebsiella-bacterie.

26 mei

Medisch-microbiologen stellen directeur Paul Smits op de hoogte van uitbraak.

1 juni

Het Maasstad Ziekenhuis brengt naar buiten dat er een epidemie is.

18 juli

Smits stelt dat het ziekenhuis de uitbraak onder controle heeft.

21 juli

De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt het ziekenhuis onder verscherpt toezicht; de raad van toezicht stelt op aanraden van de IGZ een externe toezichthouder aan.

29 juli

De raad van toezicht stelt Leon Eijsman als interim-directeur aan om de crisis te bezweren.

1 augustus

SP, PVV en PvdA vragen om het vertrek van Smits.

9 augustus

De raad van toezicht laat weten dat Smits opstapt en 235.898 euro krijgt.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden