'Overheid moet afstappen van begrip allochtoon'

De overheid moet de begrippen 'autochtoon', 'westerse allochtoon' en 'niet-westerse allochtoon' schrappen. De Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) moet bij migranten alleen het geboorteland van inwoners registreren en niet langer dat van de ouders. Niet de afkomst, maar de toekomst van de burgers telt, dus is etnische catagorisering overbodig.

AMSTERDAM - Dit staat in een advies dat de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) vandaag verstuurt naar de demissionaire regering Rutte. De raad adviseert regering en parlement over sociale verhoudingen in Nederland, stelt in overleg met de ministerraad urgente thema's vast, maar kan ook zelf zaken op de agenda zetten.

In dit ongevraagde advies constateert de RMO dat de overheid de afgelopen jaren geleidelijk afscheid heeft genomen van etnisch-specifiek beleid. In 2004 werd de Wet op het onderwijs in allochtone levende talen afgeschaft wegen gebrek aan consensus over de positieve leereffecten. In datzelfde jaar sneuvelde de Wet stimulering arbeidsdeelname minderheden, die de arbeidsmarktpositie van etnische groepen beoogde te verbeteren. In 2006 verdween etniciteit als criterium voor extra financiering in het basisonderwijs.

Algemeen geldend beleid is nu het devies, maar de overheid stopt de bevolking nog altijd in allochtone hokjes, waar ze zelf niet voor kunnen kiezen. De indeling vindt plaats op basis van geboortegrond van ouders, niet van die van de betrokkene zelf. Intussen vindt een verschuiving plaats in de manier waarop etnische gegevens worden aangewend.

Etnische categorisering, bedoeld als instrument om achterstanden onder minderheden aan te pakken, wordt nu ingezet in het kader van het veiligheidsbeleid. Deze verschuiving heeft niet alleen ongewenste effecten, maar ontbeert volgens de RMO ook een juridische basis.

Verschillende ministers kaartten de afgelopen jaren al het schrappen van de term allochtoon aan. Toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch-Ballin (CDA) pleitte daar in 2008 voor. Het begrip creëert 'valse tegenstellingen', vond hij. Een jaar later maakte Eberhard van der Laan (PvdA), destijds minister van Integratie, zich er sterk voor. In januari haalde de huidige minister van Integratie Gerd Leers zich de toorn van PVV-leider Wilders op de hals. Op een bijeenkomst met Libelle-lezeressen stelde Leers voor kinderen die in Nederland zijn geboren niet langer meer allochtoon te noemen, maar gewoon Nederlander.

Alleen het woord schrappen gaat de RMO niet ver genoeg, de onderliggende registratie moet ook overboord. De raad vindt dat de statistieken van de overheid beperkt moeten blijven tot 'geboren in Nederland' en 'geboren in het buitenland' en 'Nederlanders' en 'vreemdelingen' als het gaat om nationaliteit.

Het RMO-advies houdt in dat het CBS niet langer cijfers kan verstrekken over bijvoorbeeld het aantal Marokkaanse, Turkse en Surinaamse Nederlanders voor wat betreft de tweede generatie.

Wetenschappelijke onderzoekers, journalisten en uitvoeringsinstanties als de Belastingdienst, sociale diensten, politie en justitie hebben daar dan ook niet meer de beschikking over.

Binnenland Pagina 11

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden