Overheid miskent risico's van klimaatverandering

Nederland moet zich beter voorbereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Met de veiligheid achter de dijken zit het goed, maar tegen de gevolgen van een stijgende temperatuur op de volksgezondheid, natuur en energievoorziening heeft Nederland zich onvoldoende gewapend.

DEN HAAG - Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een rapport dat donderdag is verschenen. De overheid heeft geen duidelijk beeld van de risico's die Nederland loopt als de temperatuur stijgt, stelt het rapport, omdat structureel en overkoepelend beleid op dit gebied ontbreekt. Hoe langer Nederland wacht met maatregelen, hoe duurder die zullen uitpakken.


De afgelopen honderd jaar steeg de temperatuur in Nederland zo'n 1,7 graden. Hoeveel de temperatuur de komende honderd jaar zal stijgen, is onzeker. Het internationale klimaatpanel IPCC verwacht voor Europa een stijging tot 5,5 graden, het KNMI houdt voor Nederland rekening met een stijging van 1,8 tot 5,1 graden in honderd jaar.


Als gevolg van de hogere temperatuur kan de zeespiegel stijgen, kunnen rivieren vaker overstromen, komt er extremer weer en kan het aantal infectieziekten en allergieën toenemen. Ook kunnen er nieuwe ziekten ontstaan.


Tot nu toe bereidt de overheid zich vooral voor op een nieuwe waterhuishouding, bijvoorbeeld door de dijken te versterken en rivieren meer ruimte te geven. Bij de volksgezondheid wordt vooral rekening gehouden met toenemende hitte en meer infectieziekten.


Maar op andere gebieden vallen gaten, constateert de Rekenkamer. Zo zijn de energie- en transportnetwerken kwetsbaar bij extreem weer en heeft de stijgende temperatuur gevolgen voor de luchtkwaliteit (meer smog) en water- en voedselgerelateerde ziekten.


Ook zou de overheid werk moeten maken van het verbinden van verschillende ecologische gebieden, de Ecologische Hoofdstructuur, zodat dieren naar een nieuw gebied kunnen trekken als ze niet meer kunnen overleven in hun eigen gebied.


Maar het grootste probleem is volgens de Rekenkamer het ontbreken van een integraal beleid. Juist omdat klimaatverandering zo'n onzeker proces is, moet de vinger goed aan de pols worden gehouden. Het onderzoeksinstituut heeft hiervoor zijn hoop gevestigd op het nieuwe kabinet.


Natuur- en milieu-organisaties reageerden kritisch op het rapport. Een belangrijke discussie rond het klimaatbeleid is of geld moet worden ingezet om verdere klimaatverandering te voorkomen of om mensen tegen de gevolgen te beschermen. 'Maar hoe kun je nou die afweging maken als we helemaal niet weten welke maatregelen er nodig zijn en hoeveel geld dat kost,' zegt Joris Wijnhoven, campagneleider van Greenpeace.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden