'Overheid mag niet voor dijkversterking onteigenen'

De overheid mag geen bebouwing en gronden onteigenen voor de versterking van de rivierdijken. Er mag geen inbreuk worden gemaakt op het eigendomsrecht, omdat nieuw ontwikkelde technische constructies dijkversterking mogelijk maken binnen de bestaande afmetingen van de dijken....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dit schrijft mr C. de Groot, vice-president van de rechtbank in Rotterdam, in het Nederlands Juristenblad van deze week. 'Er moet snel, ongestoord en effectief aan de dijkversterking worden gewerkt. Dat vereist de veiligheid. Maar ook de rechtspositie van individuele eigenaren verdient erkenning', aldus De Groot. Volgens hem kan en moet de overheid de dijkversterking 'op eigen erf' realiseren.

De techniek waarop De Groot doelt, is een van de methoden van dijkversterking die door de commissie-Boertien zijn genoemd. Bij deze methode wordt het dijklichaam inwendig versterkt, zodat de dijk zijn bestaande omvang houdt en ook de bestaande dijkhelling in stand kan worden gelaten.

Deze methode, waarbij nagenoeg alle bebouwing en natuur in stand kunnen worden gelaten en waarvoor geen onteigening nodig is, kost 2800 miljoen gulden. De door de Tweede Kamer gekozen variant, waarbij slechts een gedeelte van bebouwing en natuur wordt gespaard en waarvoor wel onteigend moet worden, kost 1700 miljoen. Beide bedragen zijn inclusief de kosten voor versnelde uitvoering van de dijkversterking.

De overheid mag alleen onteigenen als zij kan aantonen dat het algemeen belang verwerving van grond noodzakelijk en urgent maakt. In verband met dit onteigeningsbeginsel kan de overheid volgens De Groot niet zonder meer kiezen voor de minst kostbare oplossing. Dat zou alleen kunnen als het prijsverschil excessief zou zijn en om die reden besloten zou moeten worden van het werk af te

zien.

Volgens De Groot is het benodigde bedrag van 2800 miljoen, bezien tegen de aanzienlijke kosten die doorgaans met waterstaatkundige werken zijn gemoeid, niet uitzonderlijk hoog te noemen. Het hogere bedrag moet worden beschouwd als een collectieve uitgave ten laste van alle burgers gezamenlijk.

'De overheid hoede zich ervoor dat zij over de individuele eigenaar heen stapt. Voorkomen moet worden dat de eigenaar reden zou hebben om zich tot de rechter of het Europese Hof te wenden met de klacht dat de overheid zich ten onrechte van het onteigeningsrecht bedient en dat de overheid op die wijze een halt toegeroepen zou moeten worden', aldus de vice-president van de rechtbank in Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden