#HetDuel

'Overheid, laat zien wat de journalistiek je waard is!'

In de week waarin Hilversum op het Malieveld demonstreerde tegen de kabinetsbezuinigingen op de publieke omroep, een duel over overheidssubsidie voor de journalistiek. Bart Brouwers is vóór, Arendo Joustra tegen.

Beeld thinkstock

Beste Arendo,

Zolang ik jou ken, ben je een van de meest strijdbare tegenstanders van overheidssteun voor journalistiek. Ik vrees dat de slechte uitvoering ervan jouw blik op de materie in de weg staat.

Een overheid die het goed voor heeft met de maatschappij die ze bedient, zorgt ervoor - ook met geld - dat de journalistiek optimaal kan functioneren. Want een goed geïnformeerde samenleving is een voorwaarde voor een goed functionerende democratie.

Relevante informatie komt van alle kanten. De journalistiek speelt een sleutelrol bij die informatiestroom. De overheid (dat zijn wij) heeft alle belang bij een optimaal functionerende democratie en behoort daarom de aanwezigheid van goede, onafhankelijke journalistiek te garanderen.

Daarbij dienen de risico's van journalistieke afhankelijkheid en marktverstoring te worden uitgebannen. Overal loert voor journalisten de afhankelijkheid. Afhankelijkheid van adverteerders, uitgevers, verenigingsraden en - inderdaad - ook van de overheid. Het is aan de journalistiek zelf, al dan niet met behulp van statuten of richtlijnen, die gevaren uit te bannen en de eigen onafhankelijkheid te waarborgen.

Wie de journalistiek puur in bedrijfseconomische zin bekijkt, zou kunnen concluderen dat de waarde ervan wordt bepaald door wat de klant ervoor over heeft. Geen klanten, dan ook geen bestaansrecht. Echter, voor activiteiten die wezenlijk zijn voor onze democratie, zoals rechtspraak, veiligheid, onderwijs én journalistiek, gaat die theorie niet op.

Wel zal, om te voorkomen dat overheidssteun bij slecht presterende bedrijven terechtkomt, de subsidie altijd ten goede dienen te komen aan journalistieke activiteiten en niet aan de bedrijven die achter die activiteiten zitten.

Dus beste overheid: laat zien wat de journalistiek je waard is! En Arendo: overwin je weerstanden en accepteer de voordelen!

Bart Brouwers is hoofdredacteur van Dichtbij.nl en auteur van Na de deadline, journalistiek voorbij de crisis. Twitter: @brewbart

Morgen in de Volkskrant en in de loop van de ochtend op Volkskrant.nl het antwoord van Arendo Joustra.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden