Overheid in Uruzgan 'bedroevend slecht'

AMSTERDAM - Nederland is er de afgelopen vier jaar niet in geslaagd een functionerende overheid op te zetten in de Afghaanse provincie Uruzgan. Corruptie, incompetentie en angst bedreigen de duurzaamheid van de bereikte verbeteringen.

Het rapport over de Nederlandse missie in Uruzgan.Beeld anp

Die associëren de Uruzgani niet met hun eigen leiders, maar met de aanwezigheid van buitenlanders.

Dat concludeert het Afghaanse onderzoeksbureau The Liaison Office (TLO) na vier jaar veldonderzoek in Uruzgan. Dat is uitgevoerd in opdracht van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De bedroevende kwaliteit van het lokale bestuur - 30 procent van de functies is bezet - blijft een kernprobleem in Uruzgan. In Uruzgan is volgens TLO wel meer bereikt dan in andere provincies.

Ziekenhuizen
De geboekte vooruitgang is volgens de onderzoekers evident: het aantal ziekenhuizen steeg van 9 naar 17, het aantal hulpposten verdubbelde tot 200. Het aantal scholen ging van 34 naar 159, waarvan 29 voor meisjes. De onderzoekers troffen ook 92 dichte scholen aan. Uruzgan telt 5 radiostations, 2 tv-stations en 2 mobiele telefoonnetwerken. De landbouwproductie is gestegen en meer boeren brengen hun spullen naar de markt over een nieuwe asfaltweg.

De veiligheid is volgens TLO verbeterd in het voormalige invloedsgebied van de Nederlandse troepen. Weliswaar ontploffen daar meer bermbommen dan in 2006, maar roadblocks en hinderlagen zijn zeldzaam geworden, zodat de bewegingsvrijheid van bevolking en bestuurders is verbeterd.

Kans op werk
De kans op werk is gestegen, vooral dankzij internationale hulporganisaties (hun aantal steeg van 6 naar 50), het groeiende politiekorps (van 100 naar 2.700) en het leger (van 900 naar 4.000). Ook de scholen en ziekenhuizen bieden werk. Een groot deel van de salarissen wordt betaald door de internationale gemeenschap.
Veiligheid

De Nederlanders hebben zeker bijgedragen tot de veiligheid en ontwikkeling van Uruzgan, concludeert het TLO-rapport. De duurzaamheid van de bereikte resultaten hangt af van de Amerikanen en Australiërs die de verantwoordelijkheid voor de provincie hebben overgenomen.

Talibanstrijders
De TLO schat het aantal Talibanstrijders in Uruzgan op 1.400 tot 3.500 man. Min of meer eenzelfde aantal als in 2006. De Taliban zijn na het vertrek van de Nederlanders weer actiever geworden, signaleren de onderzoekers. Veel geweld komt bovendien voort uit tribale conflicten over benoemingen of toegang tot water. De Nederlanders hadden veel oog voor tribale gevoeligheden. De Amerikanen minder, vinden de Uruzgani zelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden