Overheid heeft niets te zoeken in gebedsruimten

Volgens Frits Bolkestein was oud-burgemeester Job Cohen niet te beroerd de islamitische infrastructuur te stutten met overheidsgelden (Opinie & Debat, 15 mei)....

Thijs ten Raa en Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft een band met kerkgenootschappen, vooral op het gebied van onroerend goed. In Transvaal, een wijk waar etnische spanningen werden gevreesd, is een voormalig schoolgebouw voor 3,5 miljoen euro tot fraai multicultureel centrum verbouwd, De Verbinding. De twee grootste ruimten worden verhuurd aan Marokkaanse en Turkse instellingen, die deze tegen gesubsidieerde huurtarieven als aparte gebedsruimten gebruiken.

Vrouwen hebben beperkt respectievelijk geen toegang. Een derde ruimte is bedoeld als ontmoetingsplaats voor de onderscheidene bevolkingsgroepen, maar bij gebrek aan belangstelling (en om de tekorten aan te vullen) wordt thans geprobeerd ook deze ruimte te verhuren. De gemeente Amsterdam beschouwt project ‘De Verbinding’ als geslaagd.

Ook met het Westermoskee-project heeft de gemeente gepoogd met subsidies een islamitische gebedsruimte op te richten, maar het is gestrand.

In de relatie tot de joodse wereld speelt het omgekeerde. De gemeente Amsterdam is eigenaar van de Uilenburger synagoge, een in de oorlog zwaar gehavende gebedsruimte. Sinds een decennium vinden er weer diensten plaats, van de egalitaire gemeente Beit Ha’Chidush. Deze wilde het gebouw kopen en wist zich gesteund door een filantroop. De gemeente Amsterdam huurde in 2007 mediator Eberhard van der Laan in om de mogelijkheden te onderzoeken. Uitkomst was dat Van der Laan zei dat de gemeente Amsterdam vanwege de Westermoskee-affaire niet langer bereid is aan religieuze gemeenten te verkopen.

Bolkestein denkt dat progressieve intellectuelen als Cohen en Van der Laan ver willen gaan om minderheden te integreren, maar mijn ervaring is dat ze denken problemen te voorkomen door tegen betaling te pappen en nat te houden. De tragiek is dat ze de problemen laten voortzieken. ‘De Verbinding’ verbindt niet en de Uilenburger synagoge is niet in joods eigendom. Mijns inziens heeft de overheid niets te zoeken in gebedsruimten, of die nu joods of islamitisch, orthodox of egalitair zijn.

Ex-penningmeester Beit Ha’Chidush

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden