Overheid gaat door met binnenlaten van brak water

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat negeert een advies van TNO om geen brak water meer te gebruiken om het grondwater in de polders op peil te houden....

Door Rachida Azough en Michael Persson

Volgens TNO is die richtlijn echter verouderd. Het instituut weet zich gesteund door deskundigen bij Rijkswaterstaat, dat valt onder het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Desondanks houdt het ministerie voet bij stuk.

Merkwaardig, vindt geoloog Dick van Doorn van het Nederlands Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen van TNO. Donderdag stuurde hij het advies naar het ministerie en naar het Hoogheemraadschap van Rijnland. Dat heeft met ernstige droogte te kampen en laat daarom sinds die dag bij Gouda relatief zout water uit de Hollandse IJssel door de polders stromen.

Het openhouden van de inlaat bij Gouda is volgens de Unie van Waterschappen (UvW) beter dan niets. 'Het blijft kiezen tussen twee kwaden.' TNO zegt echter dat niets doen beter is.

Het binnenlaten van water verhoogt het niveau in de sloten in de polders. Volgens het ministerie houdt dat ook het grondwaterniveau op enige afstand van de sloten op peil. TNO weerspreekt dat. Het water sijpelt te langzaam door de bodem om de verdamping te compenseren. Alleen vlak naast de sloten heeft het extra water effect. Maar zout water kan daar grote schade toebrengen aan de gewassen.

De waterschappen willen het grondwater op peil houden om het inklinken van veengronden tegen te gaan. Een extra verzakking van een paar millimeter op een jaarlijkse bodemdaling van twee centimeter maakt echter niets uit, vindt Van Doorn. Volgens woordvoerder van het hoogheemraadschap Rijnland en de UvW vergeet TNO de stabiliteit van de waterkeringen. 'Droge voeten vormen toch onze belangrijkste taak.'

De UvW vindt het raar dat TNO zo laat met het advies komt. Geoloog Van Doorn erkent dat. 'Maar het probleem speelde nu pas. Dit advies is ons eigen initiatief. We kunnen niet voortdurend elke overheidsrichtlijn op eigen kosten tegen het licht houden. Maar nu vonden we dat we onze verantwoordelijkheid moesten nemen.'

Ook het vullen van de sloten met zoet water zal volgens TNO geen effect hebben op de grondwaterstand.

Maar zoet water is wel geschikt voor beregening van de gewassen. Daarom wordt momenteel overwogen om later deze week zoet IJsselmeerwater via het Amsterdam-Rijnkanaal of de Amstel naar het Rijnland te transporteren. Een besluit daarover valt volgens de UvW op zijn vroegst op donderdag.

Ook hieraan kleven echter nadelen, zegt de woordvoerder van de UvW. Het IJsselmeerwater zal een prop zilt water uit het IJ voortstuwen, die daar terechtgekomen is via de sluizen bij IJmuiden. Op zijn route naar het Rijnland kan dat zoute water doorsijpelen naar de weidegebieden in het Amstelland, ten zuiden van Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden