Overheid faalde in bijstand aan Nederlander die in VS vastzit

De Nederlandse overheid heeft grote steken laten vallen in de bijstand aan een Nederlander die in de VS al 33 jaar gevangen zit. Hoewel sinds 2000 bekend is dat het verloop van zijn proces omstreden was, heeft de man 12 jaar van zijn detentie geen consulair bezoek gehad. Toenmalig minister Van der Steur is over die omstreden rechtsgang niet volledig ingelicht. Ook de Tweede Kamer is niet correct geïnformeerd.

Wil Thijssen
De San Quentin State Prison waar Singh gevangen zit. Beeld getty
De San Quentin State Prison waar Singh gevangen zit.Beeld getty

Dat blijkt uit alle stukken op de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie die door de Volkskrant zijn verkregen op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob). Zo weigerden Justitie-ambtenaren mee te werken aan overplaatsing naar Nederland op humanitaire gronden, tot woede van de Nederlandse consul-generaal in San Francisco. Een onderzoek in opdracht van de Nederlandse overheid naar het omstreden strafproces is zoekgeraakt zonder dat het was afgerond.

null Beeld Jainandun Singh
Beeld Jainandun Singh

De gedetineerde, de Surinaamse Nederlander Jaitsen Jainandun Singh (72), is in de VS veroordeeld voor huurmoorden op zijn vrouw en dochter. Hij werd aanvankelijk vrijgesproken en zijn zaak is al eens herzien. De aanklager is destijds veroordeeld wegens corruptie omdat hij belastend bewijs had gekocht; ook blijkt hij de oproep van een ontlastende getuige in Nederland te hebben tegengehouden. Door een procesfout van de toenmalige advocaat en een nieuwe aanklager van hetzelfde corrupte kantoor, is Jaitsen Singh veroordeeld tot 56 jaar cel.

Zijn advocaat Rachel Imamkhan, die eerder Romano van der Dussen na 12 jaar onterechte detentie in Spanje vrij kreeg, heeft nieuw ontlastend bewijs. Voor heropening van de zaak is haar kantoor PrisonLaw een crowdfunding-actie begonnen, omdat Singh is uitgeprocedeerd en een nieuw proces zelf niet kan betalen. Ook de zaak Van der Dussen werd door PrisonLaw vlot getrokken met crowdfunding.

Reactie Buitenlandse Zaken

'Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat de heer Singh sinds zijn arrestatie bij met de gebruikelijke consulaire bijstand. Zo wordt hij regelmatig door ons bezocht en krijgt hij bijvoorbeeld een maandelijkse toelage van 30 euro om in zijn levensonderhoud te voorzien. Wij mogen ons volgens internationale afspraken niet mengen in de rechtsgang in een ander land. Alleen een rechter kan oordelen over schuld of onschuld. Om die reden subsidieert Buitenlandse Zaken de Stichting PrisonLAW van Rachel Imamkhan, die fantastisch werk doet. De straf van de heer Singh is naar Nederlandse maatstaven inderdaad verschrikkelijk lang. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft verzoeken van de heer Singh om eerder vrij te komen of naar Nederland te worden overgeplaatst uitdrukkelijk ondersteund. We hebben bovendien tot op het hoogste politieke niveau aandacht voor de detentie van de heer Singh gevraagd bij de Amerikaanse autoriteiten. En dat zullen we, bij elke passende gelegenheid, blijven doen.'

De Volkskrant heeft het beleid in de zaak-Singh gereconstrueerd. Daaruit blijkt dat de betrokken ministeries lijnrecht tegenover elkaar staan. Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat niet de ambtenaren die in het artikel worden genoemd verantwoordelijk zijn voor het beleid, maar de toenmalige minister Van der Steur.

Buitenlandse Zaken meldt dat Singh 'sinds zijn arrestatie wordt bijgestaan met de gebruikelijke consulaire bijstand. Zo wordt hij regelmatig door ons bezocht en krijgt hij bijvoorbeeld een maandelijkse toelage van 30 euro om in zijn levensonderhoud te voorzien. Wij mogen ons volgens internationale afspraken niet mengen in de rechtsgang in een ander land. Alleen een rechter kan oordelen over schuld of onschuld. Om die reden subsidieert Buitenlandse Zaken de Stichting PrisonLAW van Rachel Imamkhan, die fantastisch werk doet.

'De straf van de heer Singh is naar Nederlandse maatstaven inderdaad verschrikkelijk lang. Buitenlandse Zaken heeft verzoeken van de heer Singh om eerder vrij te komen of naar Nederland te worden overgeplaatst uitdrukkelijk ondersteund. We hebben bovendien tot op het hoogste politieke niveau aandacht voor de detentie van de heer Singh gevraagd bij de Amerikaanse autoriteiten. En dat zullen we, bij elke passende gelegenheid, blijven doen.'

Lees verder

Hij zit al 33 jaar vast in de VS - waarschijnlijk onterecht. De Nederlandse overheid laat Jaitsen in de steek
De bewijzen voor zijn onschuld stapelen zich op, maar toch zit de Nederlander Jaitsen Singh al 33 jaar in een cel in de VS. 'Laat een mede-Nederlander niet in de steek. help mij alstublieft!'

Ombudsman laatste hoop Nederlandse gevangene VS

Jaitsen Singh, de Nederlander die al 31 jaar mogelijk ten onrechte in de VS gevangen zit, krijgt twee maanden extra de tijd om via een procedure bij de Nationale Ombudsman overplaatsing naar Nederland te bewerkstelligen.

'Minister van der Steur heeft mij hier levend begraven'
31 jaar zit de Nederlander Jaitsen Singh mogelijk ten onrechte vast in de Verenigde Staten voor de moord op zijn vrouw en dochter. Het ministerie van Justitie kan hem helpen vrij te komen, maar doet dat niet. Op bezoek bij Singh in de San Quentin-gevangenis in San Francisco.

Liever dood dan een bekentenis
De Nederlander Jaitsen Singh zat 31 jaar vast in de VS voor twee moorden die hij altijd heeft ontkend. Waarschijnlijk is hij erin geluisd door een corrupte aanklager.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden