Overheid en allochtoon te weinig samen

Overheidsbeleid is soms sprookjesachtig. Neem het sprookje van de allochtone werknemer. Die komt, zo laten de statistieken telkens weer zien, minder makkelijk aan de bak dan zijn autochtone collega....

Van onze verslaggever Merijn Rengers

Om deze vermeende discriminatie tegen te gaan bedacht de Tweede Kamer in 1998 de wet stimulering evenredige arbeidsdeelname minderheden. De Wet Samen, om in stemmig jargon te blijven. Kern van de wet is de verplichting om bij te houden hoeveel allochtonen er op de werkvloer rondlopen. Deze minderhedenregistratie moest de overheid statistisch inzicht geven in welke sectoren de problemen het grootst waren. Ook zou het rijk bedrijven voortaan aan kunnen spreken op hun personeelsbeleid.

De wet bleek allerminst een succes. Bedrijven klaagden over administratieve rompslomp en gaven in veel gevallen de gegevens niet correct door. En van de mogelijke sancties is nooit veel terechtgekomen.

Het huidige kabinet wil dan ook van de wet af. Te veel rompslomp en te weinig resultaat, vindt staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken. Hij wil de wet vervangen door een vrijwillige registratie, en bedrijven en instellingen die veel allochtonen in dienst hebben in het zonnetje zetten.

Het kabinet kreeg maandag steun uit onverwachte hoek. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte namelijk bekend dat het aandeel van allochtone werknemers in de personeelsbestanden van veel bedrijven heel behoorlijk is. Zo is van het personeel in de zakelijke dienstverlening, in de industrie en bij financiële instellingen doorgaans meer dan 5 procent allochtoon.

Het CBS had ook slecht nieuws in petto voor het kabinet. De overheid is duidelijk hekkensluiter bij het inhuren van allochtoon personeel. Volgens het CBS werken er bij 85 procent van alle instellingen die zich met het openbaar bestuur bezighouden, vrijwel geen allochtonen. In het onderwijs is het al niet veel beter. Bij bijna 80 procent van de onderwijsinstellingen turfde het CBS minder dan 5 procent minderheden.

Zo krijgt het sprookje van de allochtone werknemer een onverwacht staartje. Want als het korte leven van de Wet Samen iets duidelijk maakt, is het wel dat de overheid steken laat vallen. En niet, zoals vooraf gedacht, dat juist bedrijven de kantjes er vanaf lopen bij het inhuren van allochtonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden