Overheid compenseert ‘uiterwaardenbewoner’

Enkele honderden eigenaren die de waarde van hun huizen of bedrijven de komende jaren zien dalen door het project Ruimte voor de Rivier, krijgen die schade vergoed....

Door Ruimte voor de Rivier moeten waterwegen de Waal, Rijn en IJssel in geval van nood grotere watermassa’s aankunnen. Daarvoor worden onder meer dijken verlegd. Dat betekent dat bewoners die nu achter de dijken huizen, dan belanden in de uiterwaarden, de overstroomgebieden voor als de rivier buiten haar normale oevers treedt.

Volgens een woordvoerster van het ministerie gaat het om ‘enkele honderden mensen’. Het precieze aantal is nog onduidelijk omdat op lokaal niveau nog druk over plannen wordt overlegd.

Duidelijk is al wel dat de grootste gevolgen zich laten gelden in de Noordwaard bij Werkendam en de Overdiepse Polder bij Waalwijk. In Noordwaard belanden ongeveer 75 woningen en bedrijfspanden in de uiterwaarden, zodra de dijk daar is verlegd.

Van die panden worden zo’n 25 op de reguliere manier onteigend. Maar de overige eigenaren krijgen de keus in het kader van de nu afgesloten regeling. Het Rijk kan hun pand voor een marktconforme prijs kopen, óf ze kunnen blijven wonen waar ze zijn.

Het Rijk compenseert dan het waardeverlies én eventuele waterschade bij een overstroming. De huizen die de overheid verwerft, worden weer doorverkocht. Eventuele waterschade is nadien voor eigen rekening omdat de risico’s bekend worden geacht.

In Overdiep speelt dat enkele boerenbedrijven verhuizen naar hoger gelegen terpen. Daarbij zal een deel van de gewassen echter wel op lager gelegen gronden achterblijven. Het deel van het bedrijf dat vervolgens een verhoogd risico loopt, zal onder de regeling vallen.

Het project Ruimte voor Water is tot dusver begroot op 2,2 miljard euro. Voornaamste doel is het voorkomen van de problemen met hoog water, zoals in 1994 en 1995. Toen hielden de dijken het ternauwernood. De verwachting is dat door de klimatologische veranderingen de komende decennia nog veel grotere watermassa’s hun weg zullen moeten vinden.

In een zogeheten planologische kernbeslissing zijn 39 maatregelen afgesproken die de bergingscapaciteit van de grote rivieren moet vergroten. Naast het uitgraven van rivieren is dijkverlegging een van de belangrijkste ingrepen. Verder wordt de bodem van veel uiterwaarden verlaagd, zodat ze meer water kunnen bergen. In sommige uiterwaarden komen zogeheten ‘nevengeulen’, op andere plaatsen is gekozen voor hoogwatergeulen achter de huidige dijken.

De maatregelen worden per locatie uitgewerkt door provincies, waterschappen en Rijkswaterstaat, in overleg met bewoners. In 2008 moeten de stappenplannen volledig zijn uitgewerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden