Overheid begint meldpunt asbest

Staatssecretaris Van Geel van Milieu heeft maandag in Harderwijk het Landelijk Meldpunt Asbest (meldasbest.nl) geopend. Asbestvervuiling kan telefonisch of via e-mail worden doorgegeven....

‘Het gaat erom een totaalbeeld te krijgen van de problematiek nu het collectieve geheugen er nog is’, zei van Geel. Daarna wil de staatssecretaris er ‘een stevig programma op loslaten’.

Tegelijk met het meldpunt gingen ook twee ‘asbestloketten’ open, een in Harderwijk en een in Hof van Twente. Eigenaren van wegen en erven waarin asbest is verwerkt, krijgen tot 1 juli de kans dit te melden. Indien asbest wordt aangetroffen, volgt een bodemonderzoek en eventuele sanering op kosten van het rijk.

Asbest is een sluipmoordenaar: een ingeademde vezel is genoeg om iemand twintig jaar later ziek te maken. Een onderzoek van het RIVM – dit heeft de Gezondheidsraad vorige week nog eens bevestigd – bewees vorig jaar dat niet alleen het werken ermee, maar ook asbest in het milieu slachtoffers maakt. In Goor komt long- en buikvlieskanker onder vrouwen vijf keer en bij mannen bijna twee keer zo vaak voor als in de rest van Nederland.

Daarom heeft Van Geel een derde saneringsronde ingesteld voor bewoners van de omgeving van de asbestfabrieken van Eternit in Goor en Asbestona in Harderwijk. Zij konden het afval gratis laten afhalen. Vooral in het buitengebied zijn particuliere wegen en erven met asbest verstevigd.

De omgeving van Harderwijk kampt nog met een ander asbestprobleem. Toen de vissers van het voormalige Zuiderzeestadje nieuw werk zochten, vonden ze dat in het houden en fokken van eenden. Zij trokken honderden schuren op van asbest. Vooral in verweerde staat, als de vezels loslaten en wegwaaien, vormen deze schuren een gevaar voor de volksgezondheid.

Harderwijk heeft ook nog een groot asbestprobleem in de bodem. Heel het havengebied is vervuild door de Asbestona-fabriek en door de vloeivelden van de fabriek. Het uitbreidingsplan Waterfront komt hierdoor nauwelijks van de grond. Burgemeester Weert en de Gelderse gedeputeerde Van Diessen hebben een beroep gedaan op staatssecretaris Van Geel om bij te springen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden