Overheid, begin niet nu al met lastenverlichting

De ingezonden lezersbrieven van maandag 21 augustus.

Wouter Koolmees (D66), Alexander Pechtold (D66) en Premier Mark Rutte arriveren bij het Johan de Witthuis voor de formatiegesprekken met informateur Gerrit Zalm.Beeld anp

Brief van de dag: Overheid moet geen lasten verlichten

De economie groeit als kool, maar burgers profiteren er nog niet van. Waarom niet? Omdat de bedrijven de lonen niet verhogen. Toch zal het in de formatie-onderhandelingen weer gaan over lastenverlichting. Maar waarom voelt de regering zich eigenlijk verantwoordelijk voor verbetering van de koopkracht? Als de economie groeit, profiteren de bedrijven het meest. Het is dus aan het bedrijfsleven om burgers mee te laten delen in de positieve resultaten.

De overheid is verantwoordelijk voor de sociale voorzieningen. Investeer daarin de meevallende belastinginkomsten. Lastenverlichting gaat ten koste van zaken als de zorg, het onderwijs en sociale zekerheid, en leidt op termijn dus tot hogere kosten voor burgers (hogere eigen bijdragen en lagere uitkeringen). Daarnaast speelt lastenverlichting bedrijven in de kaart: als werknemers een koopkrachtverbetering zien doordat sociale premies omlaag gaan, zijn ze minder geneigd loonsverhoging te eisen. Uiteindelijk profiteren de aandeelhouders dus het meest. Dus coalitiepartijen: begin niet nu al met de lasten te verlichten, maar laat het aan de werknemers om hogere lonen af te dwingen, en zodoende mee te profiteren van de economische groei.

Peter Jamin, Utrecht

Liever de Grondwet

Komt er nou niemand op het idee dat, in plaats van het Wilhelmus, de Grondwet op school moet worden onderwezen? En dat iedereen de eerste 23 artikelen uit het hoofd moet kennen? Dus geen Duits bloed of Koning van Spanje. Maar wel 'Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook is niet toegestaan.' En dan de volgende 22 artikelen. Staand en uit het hoofd opzeggen.

Thomas de Boer, Groningen

Fietspaden

Het artikel over de problemen en gevaren op fietspaden is me uit het hart gegrepen, en ik ben het met alle zeven aandachtspunten eens. Het is gewoon een kwestie van je houden aan de regels en je bewust zijn van de gevaren van verkeersdeelname.

Overigens zou er ook veel verbeteren als we ons ook wat meer aan de regels hielden op de autowegen. Als je je aan de voorgeschreven snelheidsregels houdt, word je maar al te vaak door racende automobilisten rechts en links ingehaald en bij afslagen soms gevaarlijk op het laatst nog gepasseerd door mensen die willen afslaan.

Als we wat meer discipline tonen op het fietspad en op de weg en wat meer rekening houden met elkaar, zal dat veel ongelukken schelen en tevens minder ergernis veroorzaken. Er daar is iedereen mee gediend!

Edward Crebas, Laren

Beeld anp

Het gras in

Fietsen in Amsterdam is geen pretje. Julien Althuisius maakt het, ook voor de dorpsbewoner, heel invoelbaar. Grotestadsproblemen komen in de Volkskrant goed aan bod; de redacteuren wonen er immers vaak zelf.

Het zou mooi zijn als er ook eens geschreven werd over het fietsers-leed in de buitengebieden. De auto krijgt er meestal voorrang als er aan verbetering van mobiliteit wordt gewerkt. Landelijke wegen hebben vaak geen vrijliggende fietspaden, zijn smal en worden intensief gebruikt door steeds breder wordende landbouwvoertuigen en vrachtwagens.

Politie is er nauwelijks om snelheidsovertreders aan te houden. Daar gedraagt de autorijder zich dan ook regelmatig naar. Je moet af en toe het gras in om ongelukken te voorkomen. Maar we hebben, wachtend in de berm, doorgaans een mooier uitzicht, dat dan weer wel.

Sandra de Haan, Heeze

Aanfluiting democratie

Triest zoals de beoogde architecten van Rutte III politieke principes proberen te vangen in een regeerakkoord oftewel een politiek spoorboekje.

Het is bovendien een aanfluiting voor onze democratie en weinig respectvol jegens elkaar. Noch D66, ChristenUnie, VVD of CDA bepaalt alleen of thema's als voltooid leven of meervoudig ouderschap meer ruimte krijgen. Deze onderwerpen lenen zich niet voor een politiek spoorboekje. Integendeel. Wel voor een politiek debat in de volle Kamerbreedte. Na bijna 160 dagen 'weifelen en aftasten' wordt het hoogtijd voor politiek bestuurlijke daadkracht.

Cor Onderwater, Smilde

D66 gaat te ver en te snel

'Het oproer kraait' in D66. Het zou deze partij sieren als zij een stap op de plaats maakt. Het 'voor de troepen uit lopen' van de partij gaat voor zeer veel mensen te ver. En te snel. Het zou deze partij staan als zij begrip kon opbrengen voor Nederlanders die het niet kunnen bijbenen. Nederlanders die bezig zijn met de hedendaagse realiteit een plaats te geven. Nederlanders die tijd nodig hebben de ontwikkelingen nationaal en internationaal te begrijpen. En Nederlanders die niet inzien waarom het 'meervoudig ouderschap' plots een heet hangijzer is. Leven en dood hangen daar niet bepaald vanaf.

Thanneke van de Wiel, Culemborg

Prachtige impressies

Treffend suggereert Gijsbert Kamer in zijn bespreking van het laatste album van Grizzly Bear een muzikaal-technische overeenkomst met Radiohead. Zet van deze band het laatste werk Moon Shaped Pool naast Painted Ruins van Grizzly Bear, klap de elpees open en ontdek tevens een verbluffende esthetische gelijkgestemdheid. Verder Robert van Gijssel, bedankt voor de prachtige impressies rond Lowlands.

Nico Floris, Hilversum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden