Overheid als bondgenoot

De leidraad voor deze pijler is de toptien die het kabinet heeft laten opstellen van ergernissen van de burger. De meeste komen op hetzelfde neer: de dienstverlening en de gegevensverwerking door de overheid moeten sneller en simpeler, en er moeten regels weg....

De beloofde inkrimping van het aantal ambtenaren lijkt wat bescheidener uit te vallen. Waar eerst gesproken werd van een vermindering met 15 duizend ambtenaren, spreekt het beleidsprogramma nu van 12.800: 11 duizend bij de ministeries en nog eens 1800 bij diverse uitvoerende diensten.

Verder moeten er meer vrouwen en allochtonen in overheidsdienst komen: per 2011 moeten drie van de tien topfuncties door vrouwen bezet worden, van de lagere functies vijf van de tien. In dezelfde periode moet het aandeel allochtonen met de helft toenemen.

Het kabinet legt er verder de nadruk op dat het belangrijk is om jongeren vertrouwd te maken met kunst en cultuur. Scholen zullen meer gaan doen aan cultuuronderwijs, lezen wordt bevorderd en er wordt een fonds voor cultuurparticipatie en amateurkunst ingesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden