Overheden: onjuistheden in uitzending Zembla

BEVERWIJK (ANP) - In de uitzending van Zembla over staalconcern Corus zitten een aantal onjuistheden. Dat schrijven de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen en de provincie Noord-Holland in een gezamenlijke persverklaring naar aanleiding van de uitzending van het programma.

In die uitzending wordt een verband gelegd tussen de uitstoot van chroom door Corus, het staalconcern in IJmuiden, dat ook nog wel Hoogovens wordt genoemd, en kanker bij mensen in de omgeving. Chroom is een stof die kan bijdragen aan het ontstaan van longkanker.

Volgens de overheden wordt de indruk gewekt dat de verschillende overheden onverschillig, niet transparant en ondemocratisch hebben gehandeld rond het verlenen van de milieuvergunning. ,,Deze suggestie is feitelijk onjuist,'' aldus de partijen.

Overleg

,,De vergunningverlening is in alle openheid tot stand gekomen. Op vele momenten is in de periode 2005-2007 overleg gevoerd met bewoners en belangengroepen. Elk besluit van gemeentebesturen en provincie is voorgelegd aan de gemeenteraden of provinciale staten. De verschillende momenten en besluiten worden in een overzicht op de diverse websites benoemd en toegelicht.''

Volgens de partijen wordt in de uitzending gesteld dat de nieuwe milieuvergunning die Corus heeft gekregen, niet voldoet aan de Europese normen. Ook dat, zo zeggen de overheden, is feitelijk onjuist.

De betrokken overheden willen nog niet ingaan op het proces van vergunningverlening omdat er een bezwaarprocedure bij de Raad van State tegen de vergunningverlening door de provincie loopt. Voor mensen die ongerust zijn geworden naar aanleiding van de uitzending hebben de provincie en de gemeenten een telefoonnummer geopend waar omwonenden terecht kunnen met vragen. Dat nummer is 0251-279199.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden