Overheden moeten sites fatsoeneren

DEN HAAG Ministeries, provincies en gemeenten moeten hun websites uiterlijk eind volgend jaar helemaal op orde hebben. Dat betekent dat de sites dan voor iedereen toegankelijk moeten zijn, ook voor mensen met een handicap....

ANP

Dat heeft staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken donderdag gezegd in een overleg met de Tweede Kamer. Er zijn ongeveer 1.200 overheidswebsites die inmiddels aan de richtlijnen voor toegankelijkheid hadden moeten voldoen.

Vooral gemeenten en provincies blijven ver achter bij de doelstellingen. Sites van de rijksoverheid zijn in de afgelopen jaren een stuk toegankelijker geworden, al voldoet een meerderheid nog altijd niet aan de minimale eisen.

De SP en de PvdA drongen erop aan een deadline in te stellen waarop de overheden hun zaakjes op orde moeten hebben. Als dat eind 2010 niet het geval is, zou er wat SP-Kamerlid Van Raak betreft een wettelijke verplichting moeten komen. Bijleveld voelt daar niet voor. Voor het Rijk zijn de richtlijnen al wel verplicht, maar gemeenten en provincies hebben volgens haar een eigen verantwoordelijkheid.

De richtlijnen houden in dat sites ook voor visueel gehandicapten goed toegankelijk zijn, dat ze vanaf mobiele telefoons te bereiken zijn en dat informatie makkelijk is te vinden. Eind dit jaar laat Bijleveld onderzoeken hoe de overheidssites ervoor staan. ANP

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden