Overheden moeten beter samenwerken

Bij de aanleg van wegen en spoor moeten de ministeries, provincies en gemeenten beter samenwerken. Dat bepleit de Raad voor Verkeer en Waterstaat (RVW) in het advies Beter is Sneller dat maandag werd gepresenteerd.

De verkeersdeskundige snapt de stedenbouwer niet. Het departement van Verkeer en Waterstaat, degene met het meeste geld, begrijpt het departement van VROM niet. De provincies en gemeenten kijken geregeld met argusogen naar de ministeries.

Niet voor niets spreekt de RVW van een klassiek spanningveld tussen de betrokken partijen. Een betere samenwerking, adviseert de raad, zal directe invloed hebben op de kwaliteit van de leefomgeving. Verkeerspecialisten én stedenbouwkundigen, vindt de adviesraad, moeten eerder bij het ontwerp van bijvoorbeeld een weg worden betrokken.

Al jaren wordt gesproken over een nauwere samenwerking tussen de instanties. Maar nog steeds verschuilen deskundigen zich achter de eigen linies. Nederland is in een bestuurlijk moeras gezonken, is de klacht.

De overheid moet de hand in eigen boezem steken en uit de ambtelijke molen komen, zei oud-topman Peter Elverding in 2008. Hij leidde een commissie die Nederland uit de kluwen moest bevrijden. Een van zijn 35 aanbevelingen: belanghebbenden en milieuclubs moeten eerder betrokken worden bij de ontwerpfase van een weg of spoorlijn.

In 2004 concludeerde de parlementaire commissie-Duivesteijn, die de Betuwelijn en de HSL onderzocht, dat bestuurders geobsedeerd bezig zijn met procedures. De commissie bepleitte één integrale wet ruimtelijke ordening. Die kwam er niet.

Ook nu concludeert de RVW dat een integrale aanpak ontbreekt. Ministeries, gemeenten, landschapsbeheerders, provincies en deskundigen maken allemaal eigen afwegingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden