Update

Overgangsraad Libië wil geen vredestroepen, NAVO wil blijven

Libië heeft geen hulp van buitenlandse vredestroepen nodig. Dat zegt de leider van de Libische Nationale Overgangsraad, Mustafa Abdel-Jalil.

ANP/AFP/RTR/Redactie
null Beeld reuters
Beeld reuters

Abdel-Jalil deed zijn uitspraken tijdens een persconferentie. De weigering is opmerkelijk, omdat geruchten de ronde doen dat de VN troepen op de grond zou overwegen. De website innercitypress claimt de handen te hebben gelegd op een rapport van de Verenigde Naties (pdf) waarin voorstellen worden gedaan voor 200 militaire waarnemers, en een politiemacht van 190 man om Libische politie op te leiden. Volgens de BBC hebben de Verenigde Naties de autenthiciteit van het rapport niet bevestigd.

Ultimatum aan Sirte
Jalil heeft vandaag tevens troepen die loyaal zijn aan de verdwenen leider Muammar Kaddafi in Sirte tot zaterdag de tijd gegeven voor een vrijwillige overgave. Sirte is de geboorteplaats van Kaddafi en ligt tusses Tripoli en Benghazi. De rebellen rukken langzaam op naar deze plek.

Het ultimatum geldt ook voor andere bolwerken van Kaddafi zoals de zuidelijke woestijnstad Sabha. Als er zaterdag geen vreedzame oplossing is, wordt de kwestie militair opgelost, aldus Jalil tijdens de persconferentie.

De Nationale Overgangsraad in Libië wil de terugkeer naar een stabiele en rustige situatie vergemakkelijken door burgers te ontwapenen. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken van de Nationale Overgangsraad, Ahmad Darrat, vandaag gezegd.

Politie terug op straat
Darrat vindt ook dat alle milities onder controle van het militaire gezag van de Nationale Overgangsraad moeten komen te staan. Ook moeten politieagenten weer op straat aan de slag gaan om het verkeer te regelen en de orde te handhaven.

De nieuwe machthebbers zouden ook lijsten hebben, met de namen van strijders die op de hand van Kaddafi zouden zijn. Hij liet weten dat wijk voor wijk op vermoedelijke aanhangers van Kaddafi wordt doorzocht. Al die medestanders worden ontwapend, aldus Darrat.

NAVO
De NAVO gaat ondertussen door met het bombarderen van Libische doelen. Tijdens een persconferentie meldde het bondgenootschap dat de focus vandaag ligt op gebieden ten oosten van Sirte.

Ook al weet de NAVO niet waar Kaddafi zich schuilt houdt, de organisatie gelooft dat hij nog steeds zelf het commando over zijn troepen voert.

De NAVO heeft geen idee of Khamis, de zoon van Moammar Kaddafi nog leeft. Dit weekeinde gingen er geruchten dat hij zou zijn gedood. Dat was overigens niet de eerste keer. Gedurende de opstand is Khamis al meerdere keren dood verklaard.

undefined

Rebellen in de woestijn bij Noflia. Beeld afp
Rebellen in de woestijn bij Noflia.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden