nieuwsasiel

Overeenstemming over bed, bad en brood: vijf landelijke opvanglocaties voor uitgeprocedeerden

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen krijgen een Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV), die uitgeprocedeerde asielzoekers bed, bad en brood biedt. Huidige opvanglocaties op andere plekken mogen open blijven, maar alleen kleinschalig en zonder vergoeding van de overheid.

Bed, bad en brood voor asielzoekers in Groningen.  Beeld Harry Cock / De Volkskrant
Bed, bad en brood voor asielzoekers in Groningen.Beeld Harry Cock / De Volkskrant

Hierover heeft staatssecretaris Mark Harbers (Migratie en Asiel) overeenstemming bereikt met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de betrokken steden. De overeenkomst is de uitwerking van het regeerakkoord dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vorig jaar sloten om het kabinet Rutte III mogelijk te maken. De hoop is dat hiermee een jarenlange politieke discussie wordt beslecht.

In het debat over de begroting van Justitie en Veiligheid hield Harbers donderdag nog een kleine slag om de arm. In antwoord op vragen van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zei hij dat het akkoord nog slechts een kwestie is van ‘elkaar in de ogen kijken, kijken of we het eens zijn en ook of alle punten op de i staan’. In het kabinet Rutte II van VVD en PvdA (2012-2017) was de bed-, bad- en broodvoorziening voortdurend een politiek heikel onderwerp, dat in 2015 tot een crisis leidde.

In maart schreef Harbers de Tweede Kamer dat in het akkoord tussen Rijk en gemeenten zou komen te staan dat de LVV’s ‘vanuit de praktijk en stap voor stap worden ontwikkeld’. Dat blijkt nu ook uit de plannen, die naar verwachting eind volgende week worden gepresenteerd. Van de beoogde acht LVV’s komen er voorlopig eerst vijf, en nog eens drie over enkele jaren als deze vijf hun nut hebben bewezen. De overheid draagt daaraan 48 miljoen euro bij.

Uitgeprocedeerde asielzoekers die in LVV’s onderdak krijgen, worden geacht mee te werken aan hun terugkeer. De opvang geldt voor ‘een beperkte periode’, tenzij er alsnog zicht is op een verblijfsvergunning. De eis van de VVD dat alle andere bed-, bad- en broodvoorzieningen dicht zouden gaan, wordt niet ingewilligd. Veel gemeenten weigeren uitgeprocedeerden op straat te laten slapen, vanwege gezondheidsrisico’s en uit angst voor de openbare orde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden